Showcase

Van Houten

Monday, 23 September 2013

De afgelopen drie dagen was ik met mijn schoonfamilie in een huis ergens op de grens van Brabant en Belgiƫ. Acht volwassenen en zes kinderen. Zondagmiddag gingen we ergens wat eten en zagen onderweg dat er een rommelmarkt was. Dat bleek ergens op een boerenerf te zijn en de handelswaar bestond voornamelijk uit gereedschap. De zeventien andere leden van ons gezelschap vond er niets aan, maar ik houd van dit soort dingen. Niet alleen omdat er een rommelmarkt is, maar ook omdat ik graag rondloop op plekken waar ik normaal niet snel kom. Iemand zei dat de mensen daar allemaal wel heel erg op elkaar leken, en dat viel mij ook op. Veel mensen leken licht geestelijk gehandicapt. Maar de sfeer was goed en ik geloof al lang niet meer dat het IQ een norm is om mensen op te beoordelen, bovendien scheen de zon, dus ik had het naar mijn zin. De rommelmarkt zelf leek op het eerste gezicht weinig interessant, maar de ervaring leert dat ik eerst alles goed moet bekijken voor ik daar een oordeel over vel. Dat bleek ook hier het geval. Onder in een doos troep vond ik dit boekje:

Het is een reclameboekje van chocoladefabriek Van Houten, waarschijnlijk uit begin jaren vijftig. De tekst en tekeningen zijn Arnold F.K. Tripplaar. Voornamelijk zwartwit tekeningen, maar ook een paar in kleur:

Ik heb al een tijdje niet veel interessante reclameboekjes gevonden en mijn belangstelling voor dit project was diep weggezakt. Maar door een boekje als dit krijg ik er toch weer zin in.

Comments:

Roland Vonk

2013-09-24 12:30:03

Mooi!
Al zou die ‘Choco’ vandaag de dag misschien wel voor ‘politiek incorrect’ doorgaan.

Alfred Boland

2013-09-25 18:14:53

wij hadden em vroeger!