Showcase

Collage tour

Wednesday, 11 September 2013

Roland Vonk verzon bovenstaande naam voor een rondreizende expositie van mijn recente collages. Helaas zie ik dat niet 1,2,3 gebeuren. Ik heb ze naar diverse mensen gestuurd, maar geen positieve reacties gekregen.
Het is raar: ik vind het maken van deze collages heel erg prettig en ik vind ze zelf ook mooi, maar het is kennelijk geen materiaal waar mensen die mij niet kennen de schoonheid inzien. Het zou kunnen dat er geen schoonheid inzit, maar dat geloof ik niet. Het is waarschijnlijk gewoon een combinatie van factoren. Collages zijn niet erg populair, mensen zijn niet erg geïnteresseerd in kunst van onbekende namen, er wordt heel veel kunst gemaakt, ik benader niet de juiste personen of niet op de juiste manier, enzovoort.
De vraag is ook wat ik hoop te bereiken door mensen te vragen om mijn collages te publiceren of te exposeren. Roem, geld, waardering? Ik denk dat ik vooral zou willen dat ik dit soort werk full time kan doen, dat ik er van kan leven, maar toch ook dat het werk zelf uit mijn lades komt. Dat laatste vind ik zelf een vreemde reden, alsof een tekening/collage een eigen leven leidt. Maar gek genoeg voelt dat zo, en niet alleen bij mijn eigen werk. Als ik een singeltje op een rommelmarkt vind dat heel mooi is, heb ik datzelfde gevoel, alsof het plaatje op zijn plek komt.
Hier zijn de twee nieuwste collages:

Comments:

Mieke Heijkoop

2013-09-11 20:30:05

Ik denk dat kunstenaars meestal al een dimensie verder zijn dan “de gewone sterveling”. Voor veel mensen is het naar mijn idee te hoog gegrepen. Als ik naar mezelf kijk, wil ik in kunst iets herkennen, begrijpen en om eerlijk te zijn lukt me dat niet zo goed bij deze twee collages. Ik weet gewoon niet goed wat ik er van moet maken behalve dat je het mooi kunt vinden of niet. Dat wil niet zeggen dat ik het niet kunstig vind. Er zijn niet zomaar wat lijnen op papier gezet, er zit vast iets achter, een verhaal, een idee. Maar ik zie dat als leek niet. Dus ook al ben je Frits en vind ik je geweldig in wat je doet, ik kan er niets mee. Een dikke knuffel dan maar !

frits

2013-09-11 22:40:45

Nou, Mieke, dit is het beste dat ik ooit gemaakt heb dus dat geeft weinig hoop. Maar een dikke knuffel is me meer waard dan een succesvolle carrière in de kunst, dus ik neem hem graag in ontvangst!

Marjon Herder

2013-09-11 23:25:45

Ik ben maar een leek maar vind het wel apart dat je collages geen positieve reacties hebben gegeven. Ik vind het bijzonder wat jij weet te maken. Bram, hier naast mij vindt het ook een wowfactor hebben.
Je bent vast nog niet de juiste persoon tegen gekomen :-).
Maar dat wij hier tweetjes op de bank het wel super vinden wat jij maakt gaat je niet aan een expositie helpen. Daarom ook van mij een dikke knuffel.

Roland Vonk

2013-09-12 10:04:04

De mens is een sociaal wezen. Tuurlijk wil je je ervaringen en wat je maakt delen. Heb ik ook. Als ik niet het kanaal van de radio had, zou ik met veel minder enthousiasme speuren naar opmerkelijk muziek.
De kunst is vooral om een geschikt kanaal te vinden.

jan

2013-09-12 12:12:18

Zelf snap ik niet dat iemand er niets mee kan. Het is voor mij ‘gezichten in het behang zien’ maar dan een paar levels hoger. Je kunt er op zoveel manieren naar kijken en er iedere keer iets anders in zien. Deze zijn inderdaad twee van de besten tot nu toe.

Jon van den Berg

2013-09-12 21:40:09

Even iets geheel anders – ook zo’n zin in melancholieke muziek waar je vrolijk van wordt? Right before you’re going to go over the fucking falls and get slammed down?
http://www.schift.nl/melancholieke-muziek-waar-je-vrolijk-van-wordt/