Showcase

Denken

Friday, 17 June 2016

In Nederland is er de Encyclopedie van de domheid, van Matthijs van Boxtel, maar met name in America zijn er meerdere boeken waarin allerlei wonderlijke theorieën worden beschreven die afwijken van de algemeen aanvaarde theorie over een onderwerp. En het maakt niet uit om welk onderwerp het gaat, er is altijd wel iemand die daar zijn of haar tegendraadse opvattingen over heeft en daar boeken over schrijft. Dit is een van mijn favorieten:

En om u een indruk te geven van de inhoud, is dit de achterkant:

En dit is een voorbeeld van de mensen en hun theorieën die Donna Kossy beschrijft:

Ik had ook aardig wat van dit soort boeken, maar omdat ik helaas niet alles kan bewaren en omdat ik dit soort boeken doorgaans slechts een keer las, en vaak met moeite, heb ik deze sectie van mijn boekenkast drastisch ingedikt.
Tegenwoordig gebruiken deviante denkers eerder het internet als podium dan papier. Het voordeel hiervan is dat ik er veel meer kan vinden, maar ik vond de periode dat je dit allemaal alleen op papier kon ontdekken een stuk spannender. Iemand die de wereld wilde overtuigen van een afwijkende theorie noest doorgaans zelf zijn of haar eigen boek uitgeven. Dat maakt dit soort boeken extra interessant: niet alleen de inhoud is vreemd, de boeken zelf ze zien er vaak ook vreemd uit. Maar ik was en ben erg dol op dit genre. Denken is erg moeilijk, en een alternatief idee verwoorden is een hoop werk, dus ik vind dat elk initiatief de moeite van het lezen waard.
Wat er uiteindelijk met mij gebeurde, had ik nooit verwacht. Ik begon al dit lezen met de hoop iets van waarhied te vinden. Maar ik raakte elk geloof kwijt. Ik bevind me nu al jaren in een intellectueel niemandsland. Ik weet wat ik op school heb geleerde en ik weet (gedeeltelijk) alle alternatieve theorieën die ik later over allerlei onderwerpen heb gelezen. Maar als iemand me zou vragen wat ik nou zelf denk, dan weet ik dat eigenlijk niet meer.
Het heeft ook allemaal weinig tot niks met mijn alledaagse leven te maken. Of de mens nou door God is geschapen, door evolutie is ontstaan of een creatie is van aliens, ik ga er niet beter van tekenen en ik word er geen beter mens van. Denken is leuk als ik er de energie en zin voor heb, maar verder heeft het in mijn leven steeds minder waarde.

Comments: