Showcase

Flat Earth Society

Friday, 10 June 2016

Ik dompel me graag onder in ideeën van anderen. Ik ben een jaar of zestien geleden van mijn eigen geloof gevallen en sindsdien weet ik het gewoon niet meer. Over ELK onderwerp valt van iets te zeggen dat radicaal met elkaar in tegenspraak is en voor elk onomstotelijk feit is er een onomstotelijk feit dat hiermee in tegenspraak is. Het lijkt erop dat de werkelijkheid ter plekke per moment wordt gecreëerd als een spiegel van het bewustzijn van de waarnemers. Met andere woorden: het lijkt of de wereld en onze psyche een gesloten systeem vormen waar geen ontsnapping uit mogelijk is.
Een van de wonderlijkste ideeën waar ik me graag in verdiep is die van de platte aarde. Als kind las ik er al over en toen hadden de mensen die in deze theorie geloofden amper argumenten. Inmiddels is de groep gelovigen aanzienlijk gegroeid en hebben ze een heleboel argumenten. Wat jammer is dat mensen die een theorie aanhangen per definitie tunnelvisie hebben en zelden zuiver lijken te willen denken. Maar het gaat mij om de anomalieën. Niet omdat die een theorie bevestigen maar omdat ze elke theorie ontkrachten. De werkelijkheid en onze psyche zijn een mysterie. Het gaat er mij niet om een model of theorie te ontwikkelen die de relatie tussen de mind en het leven beschrijft, maar om de kunstmatige scheiding tussen het denken en de wereld op te heffen.
Dit is mijn favoriete video over het idee dat de aarde plat is:

En hier is een nummer van een band die zich The Flat Earth Society noemt, dat ik meeneem naar het slotfeest in Haarlem, morgenavond. Het is een cover van “Caravan”. Muziek is uiteindelijk toch het mooiste dat er op deze planeet bestaat.