Showcase

Verjaarsdagswensen

Wednesday, 22 June 2016

Toen ik op 1 januari van aan het FaceBook-verjaardagsproject begon, had ik een bonte verzamelingen redenen en bedenkingen. Ik heb niks met verjaardagen, ik ken de helft van mijn FaceBook-vrienden niet, er zijn andere dingen te doen, enzovoort. Een gedachte die ook in me opkwam, was dat er vast een keer iemand een wens zou krijgen die inmiddels is overleden. Dat is meer mensen overkomen en af en toe werden die daar in de media hard op afgerekend.
Zoals ik al zei, ik ken een groot deel van mijn FaceBookvrienden niet, en ik volg ook niet wat ze doen. Soms, als ik tijd heb, doe ik wel eens een rondje langs FaceBook-vrienden die ik niet ken, om te kijken wat voor mensen het zijn en wat ze zoal op FaceBook uitspoken. Maar ik schat dat ik van een derde van mijn FaceBook vrienden geen idee heb.
Om een lang verhaal kort te maken: vandaag belde mijn broer om te zeggen dat Caro de Vogel, die ik vandaag feliciteerde met haar verjaardag, is overleden. Mijn eerste reactie was dat dit heel pijnlijk zal zijn voor de mensen die haar goed hebben gekend. Ik wist dat het me een keer zou overkomen. Ik had het kunnen voorkomen door te checken of mijn FaceBook-vrienden nog in leven zijn, dus het is geheel mijn eigen fout. Maar ik voel me niet heel schuldig. Het hele project is voor een deel begonnen uit de moeite die ik heb met de absurditeit van mijn leven, van FaceBook en van onze hele cultuur, en zo’n fout maakt die absurditeit alleen maar extra duidelijk.

Comments:

Sjef Huurdeman

2016-06-23 00:33:28

Het komt regelmatig voor, dat FB-pagina’s van overleden personen worden voortgezet door nabestaanden, Frits. Hier een voorbeeld: https://www.facebook.com/gerrit.vandijk.16?fref=ts