Showcase

Fool's gold

Monday, 13 June 2016

Maaike Hartjes stuurt me regelmatige enveloppen waaruit papieren schatten uit te voorschijn komen. Dit zat in een recente envelop die ik op onze deurmat mocht vinden:

Ik was ooit op een rommelmarkt in een dorp Noord-Holland. Dat was in een van de slechtste periodes uit mijn leven. Niet dat er iets mis was met mijn leven, maar ik was gewoon de weg kwijt in mijn hoofd en had weinig reden om te denken dat ik de weg ooit weer terug zou vinden. Ik leefde als een acteur die Frits Jonker speelde. Dat ging me goed af, het is de enige rol die ik zou kunnen spelen, maar het verschil met mezelf zijn was enorm.
Op die rommelmarkt zat een man die zijn postzegelverzameling verkocht. Ik bladerde door de albums: allemaal ruimtevaart en science fiction zegels. Het was warm, de dag liep ten einde en de man wilde zijn collectie graag verkopen. Voor vijftien gulden mocht ik alles meenemen.
Dat ik dat niet gedaan heb, geeft aan hoe erg ik de weg kwijt was. Ik zou nu op de fiets springen en het tienvoudige betalen (in euro’s!) als ik die collectie alsnog kon krijgen.
Ik kan me natuurlijk niet precies herinneren wat ik heb laten lopen, maar het was een spectaculaire verzameling zegels. De enige troost is dat ik ook mislukte ervaringen en blunders verzamel, maar allemachtig, wat een misser was dat.

Comments:

Jon van den Berg

2016-06-13 21:24:56

Leven is herinneringen verzamelen voor later, om ze dan echt te beleven.

Roland Vonk

2016-07-05 18:27:30

‘Ik leefde als een acteur die Frits Jonker speelde. Dat ging me goed af, het is de enige rol die ik zou kunnen spelen, maar het verschil met mezelf zijn was enorm.’

Alleen die zin maakt die hele ervaring al de moeite waard.