Showcase

Gevoel

Wednesday, 29 June 2016

Onlangs mocht ik ergens in Rotterdam een lezing geven over science fiction in popmuziek. Dat was een mooie aanleiding om diep in mijn verzameling te duiken. Ik had er ruim de tijd voor en uiteindelijk had ik een stuk of wat verhaallijnen. Ik schrijf mijn lezingen nooit uit, ik vind het spannender om te improviseren. Ik vind het zelf ook prettiger om naar iemand te luisteren die de tekst ter plekke bedenkt en niet van papier leest.
De avond voor de lezing mocht ik ergens plaatjes draaien. Dat had ik ook heel goed voorbereid. Ik hoefde maar drie uur te draaien, maar ik had voldoende platen bij me voor een hele nacht. Het liep, zoals wel vaker, anders dan ik had gedacht. Er was vrijwel geen publiek en de mensen die er waren hadden geen zin om te dansen. Jammer, maar het lag duidelijk niet aan mij. Toch zat ik de volgende dag, in de trein op weg naar de plek waar ik mijn lezing mocht geven, met een hoofd vol gedachten over de avond ervoor. Ik besloot om alles wat ik bedacht had voor de lezing niet te gaan vertellen maar in plaats daarvan een heel persoonlijk verhaal te gaan vertellen. Ik heb verteld welke rol science fiction in mijn leven heeft gespeeld en welke platen op welke manier mijn leven hebben beïnvloed. Mijn eigen leven is uiteindelijk het enige onderwerp waar ik echt iets van weet.
De lezing ging naar mijn gevoel goed, ondanks dat er maar drie betalende bezoekers in de zaal zaten. Ik ging fluitend naar huis. Eenmaal thuis moest ik proberen uit te leggen hoe het allemaal was gegaan. Mijn gevoel dat het heel goed was gegaan is dan lastig te rijmen met het feit dat er slechts drie bezoekers waren. Maar toch: ik ben inmiddels overtuigd dat mijn gevoel meer waar(d) is dan alle andere dingen die een rol spelen in de beoordeling van gebeurtenissen.
Ook bij het betekenen van verpakkingen moet ik het hebben van mijn gevoel. Dat is eigenlijk het enige argument om dit project te doen. Alles wat ik er verder over zou kunnen bedenken zijn argumenten om er mee op te houden. Maar dat ben ik voorlopig nog niet van plan.

Comments:

Alwin

2016-06-29 20:00:39

Leuk verhaal, ben toch wel heel benieuwd naar de titels en uitvoerenden.