Showcase

Zakje

Thursday, 30 June 2016

Ik kocht deze week een plastic zakje met daarin wat papier. Ik zag vooral lucifermerkjes, altijd goed, maar ook wat andere dingen, dus dat heb ik meegenomen.
Het lijkt op het eerste gezicht niet veel, maar ik hou van alle soorten papier, vooral als het bedrukt is en een paar decennia oud:

Bij sorteren ontdekte ik al snel een handvol hele goede retro-redenen voor de aanschaf van dit zakje. Maar ook het sorteren zelf is een werkje dat mij erg gelukkig maakt. Ik ga u de hele oogst laten zien. Om te beginnen het minst interessante spul.
Series lijken al snel interessant, ook als ze dat eigenlijk niet zijn:

Ook lijken series op het eerste gezicht interessanter dan losse dingen, als je ze eenmaal op een rijtje hebt, valt dan meestal tegen:

Maar sommige series zijn zo mooi dat ik het bijna jammer vind dat ik ze niet compleet kan zien.

Maar de inhoud van dit doosje verraadt dat er hier geen serieuze poging tot verzamelen is gedaan door de eerste bezitter. Het was een liefhebber, iemand die gewoon bewaarde wat hij of zij tegenkwam:

Ik vind zo’n incomplete, onaffe, lukrake verzameling veel spannender dan een iets dat volledig en afgerond is.
En het mooist vind ik wat er overbleef nadat ik alle lucifermerkjes had gesorteerd: wat lucifermerkjes met afwijkend formaat , een paar complete luciferdoosjes, suikerzakjes, een negatief, vier postzegels en een losse lucifer.
En ten slotte zes Amerikaanse stikkers, nog in de originele zakjes:

Wat een nuttige dag!

Comments:

Stefan

2016-06-30 10:31:00

Wow, Frits! Hier MOETEN we wat mee doen! Ik word instant happy van deze plaatjes, teksten, woorden en reclames. Daar zit een boekje in. Of een thema-Van Speijk!
Ik voel de ideeën al gisten.

Jon van den Berg

2016-07-01 19:25:57

Phillumeny – the practice of collecting matchboxes – strikes me as a fun and practical hobby http://www.openculture.com/2016/07/an-eye-popping-collection-of-400-japanese-matchbox-covers.html

Jan Turkenburg

2016-07-05 12:40:37

van mij ook een ‘wow, Frits!’