Showcase

Artez gastles

Wednesday, 23 March 2016

Gisteren mocht ik drie uur gastles geven op Artez in Zwolle, aan een stuk of twintig eerstejaars studenten comic & animatie. Adam Oostenbrink, die leraar is op deze academie, had me daarvoor gevraagd. Tijdens de voorbereidingen had ik me voorgenomen om het rustig aan te doen. Ik heb niet alleen horror vacui, ik heb ook horro tempori, angst voor tijdverspilling. De heenreis zat ik samen met Adam in de trein en ik werd erg enthousiast van ons gesprek, dat doorging tot de voordeur van het Artez gebouw. Daardoor begon ik mijn les al in een hogere versnelling dan ik me had voorgenomen. Toen ik merkte dat de studenten behoorlijk goed reageerden en veel beter werk leverden dan ik had verwacht, kreeg ik mezelf niet meer in een lagere versnelling.
Maar het ging voor mijn gevoel goed. Als ik zag wat er bij de studenten op papier kwam, dan kan ik me niet voorstellen dat ze het niet naar hun zin hadden.
Na een korte algemene inleiding heb ik de studenten een alfabet laten tekenen op basis van hun handschrift. Terwijl ze zaten te tekenen kon ik van alles vertellen en aanwijzingen geven. Dat vind ik een stuk prettiger dan mensen iets vertellen die alleen maar zitten te luisteren. Vervolgens liet ik ze letters improviseren en uit wat ze maakten koos ik een letter waar ze compleet alfabet van moesten maken. Met name dit pakte goed uit. Ik zag minstens vijf alfabetten die ik graag zelf had bedacht. Ik heb helaas weinig foto’s gemaakt, maar hier zijn er een paar:

Bedenk dat dit eerstejaars studenten zijn, voor wie typografie en vormgeving slechts bijvakken zijn en dat ze maar drie uur hadden om al mijn opdrachten uit te voeren.
Na de alfabetten moest er een poster worden gemaakt met de letters die ze zelf hadden bedacht en een illustratie. Zelf ben ik daar heel slecht in, dus ik kon goed uitleggen hoe het niet moest.
Na afloop had ik een goed gevoel over deze ochtend. Maar toen hoorde ik van de aanslagen in Brussel en was de wereld ineens weer te groot en onbegrijpelijk om mezelf te wentelen in tevredenheid.
Tot slot nog een tekening die een leerlinge maakte naar aanleiding van mijn slangen-alfabet, dat in een van de boekjes stond die ik uit had gedeeld. Dit is een onbetaalbaar cadeautje:

Comments:

Bert

2016-03-23 20:06:48

Inderdaad een mooi cadeau!!

Ton de Ruijter

2016-03-23 20:20:42

A day well spend…