Showcase

Verzamelingen (2)

Tuesday, 8 March 2016

Veel van mijn verzamelingen zijn los zand. Dat is op zich niet erg, maar als ik ze ooit in een boek aan anderen wil laten zien, moet dat zo gebeuren dat de lezer/kijker verrast wordt door wat zij of hij ziet. Het moet in een oogopslag duidelijk zijn waarom dit verzamelwaardige zaken zijn.
Dit is een willekeurig greep uit mijn favoriete sigarenbandjes, om u te laten zien wat mijn probleem is:

Hoe mooi of interessant de individuele bandjes ook zijn, er blijft weinig van over als je er een paar bij elkaar zet.
Dit geldt niet alleen voor sigarenbandjes, maar ook voor andere verzamelingen. Ik ben erg benieuwd naar uw tips om verzamelingen zoals ik die heb mooi in een boek in beeld te brengen. Het voorlopige plan is om een boek te maken met honderd bladzijden met evenzoveel verzamelingen. Sigarenbandjes, lucifermapjes, binnenkanten van enveloppen, merkpoppetjes, sleutelhangers, labelshots, paperclips, Rotring tekenpennen, cassettelabels, bidprentjes, visitekaartjes, luchtpostenveloppen, ik noem maar een paar van de collecties die ik graag in het boek wil tonen. Maar hoe?

Comments:

Jon van den Berg

2016-03-08 18:28:26

Een verzameling wordt pas zichtbaar als je de eenheid erin ziet – wat brengt de individuele bandjes bijeen? In dit geval is dat de voorstelling, het beeld. 18 bandjes met diverse ooievaars, indianen, geleerden of tv-persoonlijkheden op één blad, kijk, da’s pas andere koek!