Showcase

Doosje (2)

Wednesday, 28 October 2015

k ben ontzettend gek op doosjes-met-inhoud. Het liefst oud, papier, klein en niet al te duidelijk wat de inhoud is. Dit is zo’n doosje:

Het is een kapot kartonnen sigarendoosje waarvan de deksel ontbreekt. De inhoud bestaat uit een paar kleine krantenknipsels en drie verzamelplaatjes van voetbalelftallen van lang geleden:

Dit heeft verder geen enkele waarde of belang, maar ik heb het nu al een tijdje op mijn bureau liggen en het is me meer waard dan een hoop andere spullen die hier de drempel passeren. Iemand heeft dit ooit verzameld en bewaard. Waarschijnlijk zat er ooit meer in het doosje. Maar hoe dan ook: dit is een uniek kunstwerkje.
Ik hoorde ooit van een vriend die een tentoonstelling bezocht waar hij helemaal niets van begreep. In vitrines lagen schijnbaar willekeurige voorwerpen die zo van de straat leken te zijn geraapt. Pas achteraf werd duidelijk dat iemand dit werkelijk van de straat heeft geraapt, en exact in vitrines heeft gereproduceerd. Het idee moge duidelijk zijn: alles in het leven gebeurt maar een enkele keer, alles is uniek en in principe even bijzonder. Onze hersens maken onderscheid en generaliseren, maar het Leven zelf doet daar niet aan.
In een cyberpunkboek (volgens mijn was het Mona Lisa Overdrive) is een van de hoofdpersonen op zoek naar een kunstenaar die doosjes maakt. De inhoud heeft geen samenhang en de voorwerpen in de doosjes hebben geen waarde. Maar de hoofdpersoon is diep ontroerd bij het zien van de doosjes. Uiteindelijk blijkt dat de maker een artificiële intelligentie is. Logisch, want mensen kunnen dit niet.

Comments: