Showcase

Font

Friday, 9 October 2015

Onlangs kreeg ik een mailtje van iemand die voor een buitenlandse uitgever een stripboek vormgeeft dat ik heb geletterd. Het was een kort mailtje: de uitgever wil een font maken van mijn lettering zodat hij dat kan gebruiken en of ik hoge resolutie scans van die lettering wilde opsturen. Echt waar, meer stond er niet in.
Het voelt een beetje alsof je ‘s avonds thuis komt en ziet dat iemand je huis leeghaalt en dan vraagt of je niet even kan helpen tillen.
Als iemand een font van een van mijn letters wil maken, verwacht ik toch op zijn minst dat hij mij bij dat proces betrekt. Het zijn immers mijn letters. Maar ook dat ik alleen maar gevraagd wordt alles op te sturen en dat er met geen woord gerept wordt over een vergoeding vind ik bizar. En waarom vragen ze me niet om het boek gewoon met de hand te letteren?
Ik heb geantwoord dat ik er weinig zin in had, maar misschien kon de vraagsteller een paar argumenten bedenken waarom ik het toch zou doen. Ik wilde de eer aan mezelf houden, al kostte dat enige moeite. Daar kwam als antwoord op dat hij mijn mail door had gestuurd naar de uitgever. Ik ben benieuwd.

Comments:

Milan

2015-10-09 19:00:05

Tssss. Laat ze je lekker dat boek letteren! Wie zegt dat ze dat font niet vaker gaan gebruiken.