Showcase

Joe Daniels

Friday, 16 October 2015

Vandaag zat ik naar een elpee van de drummer Joe Daniels te luisteren en besefte ik iets dat ik al vaker heb beseft maar telkens weer vergeet: mijn collecties weerspiegelen mijzelf.

Ik vroeg mezelf bij het beluisteren van de elpee van Joe Daniels (ik heb ook een paar 78 toeren platen van de man) af waarom ik dit soort dingen nou per ze wil bewaren. Waarom beperk ik me niet gewoon tot het allerbeste? Daarvan is al meer dan genoeg voor een mensenleven. Door me zo intensief met marginale zaken bezig te houden kom ik aan een groot deel van het allerbeste dat de mensheid te bieden heeft niet eens toe. Opeens besefte ik voor de zoveelste keer dat ik met mijn collectie een lans breek voor hardwerkende middelmatige kunstenaars, die het uiterste uit hun beperkte middelen hebben gehaald. Dat biedt ook troost: als je geen genie bent, kun je ook wat bieden. Het kost alleen meer moeite en het is maar voor een klein publiek. Maar het leven is geen wedstrijd, het is een kunst. Iemand als Joe Daniels heeft het in mijn ogen heel goed gedaan, misschien nog wel beter dan James Brown, Picasso of Terence McKenna , die zoveel talent hadden dat ze er op andere vlakken de kantjes af kon lopen en er toch mee weg kwamen.

Mijn collecties zijn een monument voor mensen die heel erg hun best hebben gedaan maar die in de musea en geschiedenisboeken hooguit een bijrol vervullen. Ik hoef niks te verzamelen van de Beatles of Van Gogh, dat wordt al genoeg gedaan. Misschien is zelfs Joe Daniels al te goed voor mijn collectie, want er staan zeker tien video’s van zijn muziek op YouTube. Maar zijn elpee heeft de jaarlijkse opschoonronde toch weer met glans doorstaan.

Comments:

Roland Vonk

2015-10-18 22:12:09

Verzamelen van ‘randverschijnselen’ om recht te doen aan onderbelichte talenten. Bijna als een soort historische correctie.
Hoe herkenbaar.

Hanneke

2015-10-22 09:54:57

Wat ontzettend leuk! Ik heb genoten, bedankt Frits