Showcase

Herman Brood

Sunday, 13 September 2015

Onlangs heb ik “Broodje gezond” gelezen, een van de boeken die Bart Chabot schreef over zijn vriend Herman Brood. Ik had die boeken nooit gelezen, maar kwam er eentje tegen in een tweedehandswinkel. Ik heb het in een adem uitgelezen.

Ik wist al het een en ander van hoe Herman Brood leefde. Hij maakte daar nooit geheimen van. Maar de werkelijkheid is tien keer wat ik me er van had voorgesteld. Bart Chabot sprak elke maandag om twaalf uur met Herman af en ging dan met hem op pad zolang hij dat volhield. Hij nam de gesprekken op of maakte er notities van. Het boek is een combinatie van monologen van Herman en beschrijvingen van wat ze meemaken terwijl hij die verhalen vertelt.
Herman Brood liet geen moment onbenut, hij probeerde van hoogtepunt naar hoogtepunt te leven. Het ging hem om sex, drugs, avontuur, kunst en optreden, en hij had er alles voor over om zijn behoeftes zo veel mogelijk te bevredigen. Het is fascinerend om te lezen hoe zo’n leven er uitziet. Ik denk niet dat er veel mensen ooit zo intensief hebben geleefd als Herman Brood.
Ik put inspiratie uit mensen als Herman Brood. Ik maak andere keuzes als het gaat om drank, drugs, sex en geld, maar het idee dat er geen moment onbenut blijft spreekt mij zeer aan en wat dat betreft is er geen beter voorbeeld dan Herman Brood.
Herman was een junk, die geen enkele verleiding kon weerstaan. Dat is een kant waar ik niets mee heb. Ik geloof ook niet dat het een eigenschap is waar je veel aan hebt. Dat Herman Brood er zo ver mee kwam is volgens mij eerder ondanks dan dankzij zijn neiging tot verslavingen. De kunst is van anderen af te kijken waar ze goed in zijn en te leren van waar ze slecht in zijn.
Ik heb het boek nu een week geleden gelezen maar het spookt nog de hele dag door mijn hoofd. Ik denk dat het een van de beste en meest inspirerende boeken is die ik in jaren heb gelezen.

Comments:

Roland Vonk

2015-09-14 21:53:16

Toch ben ik ook geneigd hem als een beetje tragische figuur te zien.
Is dat raar?

Jan Turkenburg

2015-09-19 15:35:45

Als je leven gedomineerd wordt door verslavingen, in hoeverre ben je dan zelf in control? Dat vind ik er in ieder geval tragisch aan, Roland Brood koos er bewust voor om toe te geven aan alle verleidingen en geen energie te steken in het weerstaan ervan (de ‘andere keuzes’ van Frits), hoe destructief dat ook uitpakte. Tja, is dat de ultieme vrijheid of juist niet? Ik ben er nog niet helemaal uit …

Roland Vonk

2015-09-19 19:45:11

Inderdaad een lastige kwestie.
Je kunt je zelfs de vraag stellen: koos Brood inderdaad bewust voor het toegeven aan alle verleidingen? Of zat dat toegeven nou eenmaal in zijn karakter?
Uiteindelijk kom je – vrees ik – uit bij de kwestie in hoeverre wij een ‘vrije wil’ hebben.

Jan Turkenburg

2015-09-19 21:36:03

je haalt me de woorden uit de mond.