Showcase

Lijntrekkers

Saturday, 19 September 2015

Van Harrie Berkhout kreeg ik dit sigarendoosje:

Het gaat natuurlijk om de inhoud:

Voor het geval u het niet kan zien of niet herkent: dit zijn oude tekenpennen. In sommige doosjes zitten gewone kroontjespennetjes, maar in de andere doosjes zitten voorlopers van de technische tekenpennen die vanaf de jaren zestig gemaakt werden door firma’s als Rotring.

Door een paar ingenieuze foefjes kon je met deze pennen rechte lijnen van specifieke dikte trekken. Dat was daarvoor heel moeilijk. Ik heb daar al vaker over verteld, maar het is een te mooi onderwerp om niet af en toe te herhalen.
Met een ganzenveer of een gewone kroontjespen kun je wel een rechte lijn tekenen, maar dat is erg lastig. Om de lijn overal even dik te krijgen moest je wel een heel vaste hand hebben. En hoe langer de lin, hoe moeilijker. Op grafische ateliers en tekenfirma’s had je “lijntrekkers”: mannen die heel goed lange rechte lijnen in een gewenste dikte konden tekenen. Dat was een vak. Een kader tekenen of een cirkel, daarvoor werd de lijntrekker ingeschakeld.
Met de komst van speciale tekenpennen zoals in het doosje van Harrie kon iedereen lijnen trekken, al bleef het vrij lastig om een perfecte lijn te tekenen.
Ik heb een kleine collectie van dit soort tekenpennen. Ik doe geen moeite om ze te vinden, maar af en toe kom ik er eentje tegen. En soms geven mensen ze aan me.
Ik had best wel een “lijntrekker” willen zijn aan het begin van de vorige eeuw. Het lijkt me een van de raarste ambachten binnen mijn mogelijkheden.

Comments: