Showcase

Punkvoetbal

Saturday, 5 September 2015

Gisteren wilde ik gaan dansen maar ik had een uur te vroeg mijn bureau al opgeruimd en had geen zin om te lezen. Op de televisie zag ik dat het Nederlands elftal tegen IJsland speelde. Ik heb al jaren geen wedstrijd meer gezien maar dit leek me een prima manier om het overgebleven uur te vullen.
Tjonge, wat was dat een drama. Voetbal kijken op televisie, ik ben heel blij dat ik mezelf dat bespaar. Ik kan me niet herinner dat ik een moment heb gezien dat de moeite waard was.
De volgende dag kreeg een idee. Het hele moderne voetbal is gebaseerd op tactiek. Er bestaat een algemeen concept van hoe er gevoetbald moet worden en de trainers geven daar hun persoonlijke invulling aan. De spelers proberen die concepten uit te voeren, wat 99% van de elftallen maar matig lukt. Het komt vooral op neer dat er zoveel mogelijk op safe wordt gespeeld, wat dodelijk saai is om naar te kijken. Tegelijkertijd ontstaan de meeste goals doordat iemand een keer van het concept afwijkt en iets briljants doet.
Mijn idee is om een keer een topclub te laten spelen vanuit het idee dat er uitsluitend briljante acties worden gezocht. Dus wie de bal heeft MOET gaan soleren. Uiteraard met verstand, maar niet met de angst dat het niet mag van de trainer of van de medespelers. Ik vermoed dat het ontregelend effect enorm is: de tegenstander is totaal niet ingesteld op dit soort voetbal. Er worden zeeën van ruimte gecreëerd en ik denk dat aardig wat spelers met een solo dichter bij de goal komen dan met dat eeuwige fantasieloze gebrei.
Wat ik gisteren zag, was een kansloze onderneming. Met afstandsschoten scoor je relatief weinig. En als iedereen op zijn positie blijft en niemand soleert is het vrij makkelijk om te verdedigen. Door VOORTDUREND te soleren wordt de tegenstander volledig ontregeld en ontstaan er gaten in de verdediging. Bovendien kan een elftal dat de aanval met solo’s doet zijn eigen organisatie heel makkelijk behouden. Als een solo mislukt staat het elftal gewoon goed opgesteld. Het is natuurlijk ook een kwestie van trainen: je moet weten hoe je je opstelt als je spelers voortdurend laat soleren.
Alleen om nooit meer zo’n wedstrijd als Nederland-IJsland te hoeven zien zou ik willen dat ik het geld had om dit experiment een keer uit te voeren. Bijvoorbeeld met een club als Feijenoord, die toch weinig te verliezen heeft. Gewoon een maand lang alleen maar recht op de goal af in je eentje. Ik zou de hele maand televisie kijken en misschien zelfs overwegen om weer eens naar het stadion te gaan.

Comments:

Roland Vonk

2015-09-05 12:23:41

“een club als Feijenoord, die toch weinig te verliezen heeft” … ha ha ha! Laat mijn collega’s bij de radio het maar niet horen.

Mirjam Boelaars

2015-09-05 15:00:33

zelfs IK zou dan naar voetbal kijken! (Ik kijk nu alleen af en toe naar de Tour de France, vanwege de mooie landschappen)

aris

2015-09-05 20:17:17

Frits voor bondscoach!!