Showcase

Ritmo tropical

Tuesday, 15 February 2011

Nadat De Muzikale Verleiding was verschenen, kreeg ik nogal wat materiaal op mijn pad waarvan ik denk dat het een beter lot verdient dan alleen maar stof te vangen in een paar kasten van verzamelaars. Bij dat materiaal hoort zeker alles van Max Woiski Sr en Max Woiski Jr. Via de juf van onze dochter, die de kleindochter van Max Woiski Sr bleek te zijn, kwam ik in contact met Ronny Woiski, de broer van Jr. Hij vertelde prachtige verhalen over de familiegeschiedenis, die binnenkort in een boek zullen verschijnen. Dolf Hell bezit zelf zo’n beetje alle 78 toeren platen die Sr ooit heeft gemaakt, ik heb zelf ook nog het een en ander van Sr en Jr, en gezien de rol die deze familie in de Nederlandse cultuur heeft gespeeld, vond ik dat er op z’n minst een goed overzicht op ceedee zou moeten verschijnen. Maar er ontbrak nog een hoop informatie en materiaal en ik had geen zin om heel hard aan deze kar te trekken, na al het werk dat er in “De Muzikale Verleiding” was gaan zitten.
Toen kwam ik in contact met Marcel Visser, die al het werk al gedaan bleek te hebben. Hij had zelfs het Nescafé reclamefilmpje opgedoken, waar Dolf en ik tevergeefs naar hadden gezocht. Maar hij had bovenal Jr over weten te halen om toestemming te geven om zijn opnames uit te brengen in een box waarin ook de muziek van zijn vader zit. De twee waren zwaar gebroueerd en Jr was bovendien sowieso teleurgesteld in de manier waarop hij na zijn carriere was behandeld door de media en wilde eigenlijk liever niemand meer spreken. Hoe Marcel het allemaal voor elkaar heeft gekregen weet ik niet, maar de box kwam vandaag met de post: een ceedee met muziek van Sr, een ceedee met muziek van Jr en een DVD met al het beeldmateriaal dat er van de beide heren was te vinden.

Een aantal brandende vragen blijven in het bijgaande bokje onopgehelderd. Zoals de vraag hoe Max Woiski Sr in de Tweede Wereldoorlog gewoon zijn nachtclub mocht blijven runnen, terwijl alle andere negers werden opgepakt. Sterker nog: Max had een arier-verklaring! Ook een raadsel is de menu-kaart van La Cubana: daarop stonden aan het eind van de oorlog drankjes en hapjes die niet doen vermoeden dat het oorlog was in de nachtclub van Max.

Hier is een beeldloze video met de grootste hit van Sr:

En hier is een hit van Jr:

Om de rest te horen en te zien, kunt u terecht bij Source1Media, die de box heeft uitgegeven, of natuurlijk gewoon bij een online groothandel. En heel misschien zelfs bij een gespecialiseerde muziekhandel.

Comments:

Blauwe Hein

2011-02-17 01:05:18

- Je kent Woiski jr² toch? Bel ‘m even en vertel ons hoe opa Woiski uit de handen van de Nazi’s bleef. Mogelijk had sr. een vals paspoort; menig Zuid-Amerikaans land was niet in oorlog met Duitsland, en Woiski noemde zich indertijd José Baretto. Paspoorten waren toen eenvoudiger aan te passen, dus wie weet. – Zetkrant: De Carrouselzangers zeggen me niets, maar de stem doet me aan Ted de Braak denken. Op de voorzijde van het hoesje staan in de vitrine volgens mij ook foto’s van andere artisten dan op die twee foto’s van de achterzijde, en de linker in de vitrine zou wellicht Ted de Braak kunnen zijn, die bij het Rembrandtplein bijv. ook heeft opgetreden in Saint Germain des Près van Tom Manders.

Rex

2011-03-28 21:06:13

Max Woiski jr. is op 80-jarige leeftijd overleden, meldt Het Parool. Jullie prima cd/dvd-initiatief kwam dus precies op tijd!
Ik las ergens dat hij een ariërverklaring had geregeld, waardoor de Nazi’s hem met rust lieten, en dat is op zichzelf al een stunt ;-)

Rex

2011-03-28 21:07:03

Die Ariërverklaring voor Woiski senior, uiteraard.