Showcase

Bijlmer slijpers

Wednesday, 19 November 2014

Ik maakte lang geleden een cassette-compilatie met soulballads zoals die populair waren in Surinaamse kringen. Die singels kwamen in de jaren tachtig en negentig in flinke hoeveelheden vrij omdat de Surinaamse deejays en piraten radiozenders hun collectie wegdeden. Het was en is nog steeds een wonder hoe die gasten aan zoveel geweldige platen kwamen in een tijd dat je daar heel moeilijk aan kon komen. Veel van die singels zijn zo obscuur dat je ze nu nog steeds niet allemaal op het Internet kunt terugvinden. En niet alleen obscuur, maar ook fenomenaal goed.
Ik maakte die cassette-compilatie voor een Amerikaanse vriend met wie ik over de Suri-soul scene correspondeerde. Ik koos de meest trage liedjes die ik kon vinden noemde de tape “Bijlmer slijpers”. Hij geloofde niet dat die liedjes allemaal echt zo traag waren, hij dacht dat ik met de opnames geknoeid had.
Uiteindelijk werd dit een serie van twintig cassette-compilaties. Niet alleen Amerikaans soul, maar ook exotische soul, country, rhythm’n’blues en alles wat maar zwoel en schuifelbaar klonk. Er zijn aardig wat Suri-soul compilaties op vinyl gemaakt en daarop staan Engelbert Humperdink en The George Baker Selection gewoon tussen Otis Redding en Wilson Pickett.
Onlangs heb ik al die cassettes weggegooid, ik heb er geen ruimte voor en ik wil niet langer een opslag huren. Maar heb de labels bewaard zodat ik de nummers nu op ceedee kan zetten, als ik dat zou willen.
Het blijft een geweldig genre, die soulballads, maar het is een beetje onzinnig om zoveel compilaties te maken. Dus ik begin maar met aflevering 1 en zie wel waar dit schip strandt.


Hier is een nummer dat waarschijnlijk het openingsnummer wordt op de eerste Bijlmer Slijper compilatie-ceedee:
Kip Anderson met zijn uitvoering van Barbara Lynn’s klassieker:

Dit genre is ook wel bekend als “Deep soul”. Met name Dave Godin heeft hard zijn best gedaan om de mooiste singels te verzamelen en opnieuw uit te brengen. Hier is er eentje van Reuben Bell & The Casanovas:

Ik heb aardig wat singels, maar er is zoveel dat ik nog geen topje van de ijsberg heb. Ik heb ook wat verzamelelpees, maar zelfs daarvan heb ik nog geen fractie van wat er in omloop is. Veel van mijn favoriete nummers ken ik alleen van YouTube. Ik zit daar niet mee, als ik ze maar af en toe kan horen.

Comments:

Roland Vonk

2014-11-19 13:00:32

Heerlijk.
Dat iemand zo begeesterend kan schrijven over muziek waar ik zelf weinig mee heb.
Ha!

Jeroen van de Beek

2014-11-19 13:00:33

Tof! Ik heb 1 (of meedere) van die tapes met Surislijperts. Maar helaas geen werkend tapedeck meer. :-(