Showcase

Redbone

Friday, 21 November 2014

Ik denk dat de singel “Wounded knee” mij voor het eerst deed beseffen dat geschiedenis niet alleen iets is dat je op school moet leren. Ik heb me destijds niet echt diep verdiept in de manier waarop de nieuwe Amerikanen de oude Amerikanen behandelden, maar er ging wel voor het eerst een lichtje aan dat veel later echt ging branden.
Zoals meestal als ik een singel goed vindt, koop ik ook de andere platen van zo’n band als ik ze tegen kom. De andere singels van Redbone zijn soms goed maar echt achterover vallen doe ik er niet van. Maar onlangs kocht ik deze elpee:

Het is waarschijnlijk hun eerste elpee geweest. Ik heb andere elpees, maar die maakten niet zo’n indruk als deze. Het gaat mij om drie nummers die vallen in het genre “psychedelic soul”. Nou is dit een zeer slecht gedefinieerd genre. Mijn eigen definitie zou ik u niet eens kunnen vertellen, maar nummers die ik zeker op een compilatie zou zetten zijn bijvoorbeeld “Psychedelic shack” en “Cloud nine” van The Temptations.

Sinds ik weet dat er psychedelische soul bestaat zoek ik er wat harder naar, maar echt veel spectaculairs heb ik eigenlijk niet. Niet voldoende om er een avondje mee te vullen.
Op de Redbone elpee staan drie nummers die zich wat mij betreft kunnen meten met de beste in dit genre. En wat ik er extra aardig aan vind, is dat Redbone nou niet echt een populaire soulband is op de blogs die ik lees. Hier is het openingsnummer van de elpee:

De rest komt op een dag op een compilatie.

Comments:

Rico

2014-11-21 14:36:58

Temptations 1990 is voor mij het mooiste album dat zij ooit maakten. Op een of andere duistere manier is het niet op CD verkrijgbaar. Wellicht omdat de mannen zo ‘reli’ geworden zijn dat er naast hun god geen ruimte is ‘in space’hetgeen eeuwig zonde is. Zoo, zoom, we’re on our way to the moon…

federico

2014-11-21 14:42:35

Redbone is een triest verhaal. Nadat ze op het perfecte moment hun 1e[?] plaat uitbrachten zoals jij hier afbeeldt.Kort na het verschijnen van het boek ‘bury my heart at wounded knee’van Dee Brown. Het succes en de glamour van de rockscene konden ze niet aan en heavy dope was het gevolg en het einde. Het overbekende verhaal van de natuurmens die de westerse ziektes [drank, pokken, dope] niet kon handelen.

Bert Schaapsmeerders

2014-11-21 23:35:50

OK. Mijn eerste favoriete band, Redbone! De hoes die je laat zien is een dubbel lp en was een grote flop. Hun eerste hit kwam van de volgende lp Potlatch met de hitsingle Maggie. Volledig fonetisch mee te zingen :) Ik heb alle lp’s als je nog inspiratie zoekt. Voor wat betreft The Temptations, alles van Cloud Nine (1969) tot circa 1976 is geweldig en psychedelisch. Ook hier geldt dat ik alle lp’s heb en CD’s, dus inspiratie nodig, dan weet je me te vinden. Oh ja, 1990 is inderdaad heerlijk EN wel op CD.

Jeroen van de Beek

2014-11-22 08:26:22

Wounded Knee was m’n 1ste single! Die 2LP (US press) vond ik vorige week. Ik had al de enkele LP-versie (NL press) die trouwens beter klinkt. Weet iemand waarom-ie in NL niet als 2LP uitkwam
?