Showcase

Verf

Thursday, 13 November 2014

Sinds een aantal jaren mag ik als huisschilder officieel binnen alleen maar met watergedragen verf werken. Dat was aanvankelijk een probleem: de verf dekte niet, was niet hard, glanste niet en was erg moeilijk egaal aan te brengen op grote vlakken. Maar tegenwoordig zijn er aardig wat merken die goede watergedragen verf maken. Onlangs heb ik een paar dagen gewerkt met Sigma S2U Nova. Dat is erg goede verf, maar ook prijzig: ongeveer 150 euro voor tweeeneenhalve liter.
Bij de verfwinkel waar ik graag verf koop, omdat ze altijd al mijn vragen serieus nemen en vaak met goede antwoorden en oplossingen komen, vroeg waarom deze verf zo prijzig is. Dat bleek te gaan om een aantal aspecten. Een daarvan is dat het Sigma als een van de eerste merken gelukt is om een terpentine-emulsie op te lossen in water. Anders gezegd: dit is bijna gewone, ouderwetse lak, maar dan met water als oplosmiddel in plaats van terpentine. De winkel verkoopt van hun eigen merk een goed alternatief, en dat kost slechts 80 euro per tweeneneenhalve liter. Maar de man die me dit verteld, zei er eerlijk bij dat hun eigen verf niet kleurecht is, en dat is de S2U Nova wel. Maar voor een binnenkant van de twaalf kasten die ik ermee ga schilderen, is kleurechtheid geen punt van belang. Dus dat scheelt ruim driehonderd euro aan verfkosten.
Dit soort kennis zal je niet snel opdoen bij de grote kluswinkels. Daarom ga ik graag naar speciaalzaken als deze. Ook al hangt er regelmatig een briefje aan de deur:

Dit keer moest ik ruim tien minuten wachten. Daarom heb ik de volgende dag drie kaartjes in de brievenbus gedaan:

Comments:

Roland Vonk

2014-11-14 00:01:42

Ha ha!
Moest laatst nog aan je denken bij het verven van het houtwerk aan de voorgevel van ons huis.
Binnen doe ik tegenwoordig alles met verf op waterbasis.
Geen problemen mee.
Maar voor buiten heb ik toch maar weer hoogglans lak op terpentinebasis gebruikt.
Dat was me aangeraden.
Gebruik jij buiten ook verf op terpentine-basis?

Michael Minneboo

2014-11-14 16:07:39

Dat laatste briefje is hilarisch! :)