Showcase

De vierde weg

Monday, 28 September 2020

Rond mijn vijfentwintigste las ik een boek van Ouspensky. Dat maakte zo’n indruk dat ik al zijn boeken heb gekocht en vele malen heb gelezen. Ouspensky had al een paar boeken geschreven voordat hij in contact kwam met Gurdijeff. Ouspensky was op zoek naar inzichten in het leven. Wat is de psyche, wat is de werkelijkheid en wat is de realtie tussen deze twee? Dat waren zijn vragen, al formuleer ik ze nu in mijn woorden. De antwoorden waar Gurdijeff en Ouspenksy vele jaren andere mensen mee hebben beinvloed heten “De vierde weg”. Ik heb hier heel veel aan gehad. Maar alles wat voor mij belangrijk is heb ik geinternaliseerd en de rest geloof ik inmiddels niet meer.

De boeken van Gurdijeff heb ik uiteraard ook allemaal, plus alle boeken van zijn andere leerlingen en de leerlingen van Ouspensky. Het zal een meter in mijn boekenkast zijn. Het was ooit meer maar bij eerdere opruimingen zijn al een aantal titels gesneuveld. Ik denk dat ik hooguit een handvol boeken wil bewaren.

In principe geef ik dingen liever weg dan dat ik ze verkoop. Maar mijn tandarts vroeg ook gewoon geld toen ik onlangs een brug liet maken dus af en toe ga ik toch proberen dingen te verkopen. Zoals de zes delen “Commentaries” van Maurice Nicoll”. Die zijn te koop bij Amazon. Drie van mijn delen zijn eerste drukken, maar zelfs latere drukken kosten al snel een paar honderd dolar per stuk. Ik heb nog nooit uitgezocht hoe ik iets online kan verkopen maar ook dat is een van de projecten voor de komende tijd.
Naast de reguliere boeken over De Vierde Weg had/heb ik ook allerlei kopieen van correspondenties en interne publicaties. Zo is er de Fellowship of Friends, een recente tak van de Vierde Weg scholenopgericht in 1970. Deze organisatie gaf een blaadje uit waarin de leider, Robert Earl Burton, zijn ideeen prijs geeft.

De man heeft ook een boek geschreven, “Selfremembering”, wat voor mij een van de redenen was om af te haken van alles wat met De Vierde Weg te maken heeft. Het idee van Zelfherinnering is de essentie van De Vierde Weg maar het boek riekt naar zelfverheerlijking. Burton bleek later zijn handen niet af te kunnen houden van zijn studenten, wat een veel voorkomend probleem is bij zelfverklaarde spirituele leiders. Geen idee wat er van zijn organisatie en de man over is, en ik wil het ook niet weten.
Ik had ooit het megalomane plan om een boek te schrijven over de geschiedenis van de westerse esoterie. Die begint met mensen als Gurdijeff, Blavatsky en Steiner en eindigt waar de New Age cultuur begint, ergens in de jaren tachtig. Ik ben heel blij dat ik het niet heb gedaan. Want waar het werkelijk om draait kan in een paar regels verteld woorden en de rest is niet de moeite waard. Tenzij je net als ik er van houdt om je te onderdompelen in ideeen die achteraf onzin of leugens blijken te zijn.

Comments:

Milan

2020-09-29 01:41:15

Hey Frits, I weet nagenoeg niets over Gurdijeff etc maar wel iets van verkopen online. Platen tenminste. Beste kijk je naar je naar behaalde prijzen en niet naar wat iemand er ergens voor vraagt. Dan is Ebay toch vaak duidelijk: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=gurdjieff+commentaries&rt=nc&LH_Sold=1&LH_Complete=1