Showcase

Te zwaar

Sunday, 27 September 2020

Lang geleden kocht ik d vier dagboeken.

Ze zijn geschreven door een dame die Joke heet. Ik wil haar achternaam niet vermelden want ik weet niet of ze nog leeft. Ik vrees van niet. Ze schreef de dagboeken tussen 1982 en 1992 en ik vermoed dat dit slechts een klein deel van haar werk is. Joke had anorexia, een probleem met drank en pillen, en in haar dagboeken beschrijft ze hoe ze wanhopig probeert iets van haar leven te maken. Het is bijna te heftig om te lezen. Joke is duidelijk een goed mens maar het leven is voor haar gewoon te zwaar. Ze heeft een hele lieve zus, trouwt met een man waar ze van houdt en die van haar houdt, ze krijgt kinderen waar ze gek op is, maar het laatste dagboek is geschreven in een kliniek, in een handschrift dat weinig hoop geeft over haar lot. Dat doet de inhoud van het dagboek ook niet.
Ik heb zelf anorexia gehad op mijn zeventiende en ben daar op een wonderlijke manier vanaf gekomen. Sindsdien heb ik meerdere meisjes ontmoet die aan anorexia leiden en veel gesprekken en correspondentiesgevoerd over wat de oorzaak zou kunnen zijn, hoe je eraf zou kunnen komen, enzovoort. Het is een bizarre ziekte.
Ik wilde deze dagboeken ooit laten uitgeven. Er hoeft weinig aan te worden geredigeerd. De titel en de inleiding had ik al geschreven maar ik ben er nooit toe gekomen om een uitgever te vinden. Ik vind nog steeds dat dit uitgegeven zou moeten worden. Joke kan heel goed schrijven en aar observaties zijn messcherp. Maar ik wil de rest van mijn leven aan andere zaken besteden, dus dit project moet bij iemand anders worden onder gebracht. Mocht u zich geroepen voelen of iemand weten die dit misschien wel wil doen,laat het me dan aub weten. U mag dit verhaal uiteraard ook graag aan mensen die interesse hebben voor dit project.

Comments: