Showcase

Matthew Buchinger

Sunday, 20 September 2020

In Ricky Jay’s geweldige boek “ Learned pigs and fireproof women” staat een hoofdstuk dat voor mij een hoogtepunt van de afgelopen weken was. Ik bedoel, ik heb de afgelopen tijd heel veel gelezen, maar twee boeken springen er uit. Over dat andere boek ga ik het een andere keer hebben. Maar ik wil nu iets vertellen over een van de hoofdpersonen in Ricky Jay’s boek: Matthew Buchinger.
De man werd geboren in 1674 en stierf tachtig jaar later. Hij was lichamelijk nogal gehandicapt: geen benen, geen handen en slechts een klein uitsteeksel op het uiteinde van zijn linkerarm. Hier zijn wat tekeningen die tijdgenoten van hem maakten:

Die handicaps weerhielden hem er niet van om dingen te doen die vierhonderd jaar later nog steeds verbijsterend zijn. Ik beperk me tot zijn vermogen om extreem klein te tekenen en schrijven. Ricky Jay bezit enkele van zijn werken en drukte in zijn boek op ware grootte af, maar wat u hier ziet is twee keer zo groot als het origineel:

En deze zal ongeveer op waar formaat zijn:

Zo absurd klein en mooi schrijven, met het gebrekkige materiaal dat vierhonderd jaar geleden ter beschikking was, is op zich al een wonder. Maar deze man had geen vingers!!!
Hier is een zelfportret:

En dit is een detail van hoe Matthew bijbelteksten gebruikte om zijn haar te tekenen:

Ik zie graag hoe mensen grenzen verleggen. Het liefst op terreinen waar ik zelf ook actief ben. Op het moment zijn dit de strohalmen waar ik me aan vastklamp in deze krankzinnige tijd.

Comments: