Showcase

Succes

Saturday, 26 September 2020

In mijn kast staat nu nog een rijtje tijdschriften uit de vroege jaren vijftig. Het heet Succes en was een maandblad voor de zakenman. Het is een zwartwit A5 blad met artikelen en advertenties voor de kleine zakenman. Mooie tekeningetjes maar net niet spectaculair genoeg om te bewaren. Alleen de omslagen en de advertenties op de achterkant zijn bewarenswaardig. Ik meende in een aantal omslagen en illustraties de hand van Eppo Doeve te herkennen, maar de omslagen zijn getekend door Scharles Burn en de andere ilustratoren worden nergens vermeld.
Hier zijn enkele omslagen:

En hier zijn enkele van de avertenties:

Mocht u belangstellinghebben in ditdeze tijdschriften, laat me het dan even weten. Tegen portokosten zijn ze van u. Maar ik ga ze geen weken bewaren. Dit geldt ook voor een heleboel van de zaken die ik de komende tijd op dit blog ga laten zien.
Naast Succes gaf de uitgeverij (die ook gewoon Succes heette) nog een maandblad uit: Wereld, een populair wetenschappelijk tijdschrift. Ook zwartwit, A5 en best mooi maar net niet interessant genoeg om te bewaren. Al zijn de omslagen geweldig:

het probleem met opruimen voor mensen zoals ik is dat ik eigenlijk, diep in mijn hart, alles interessant vind. In zo’n blad als Wereld staan artikelen over apparaten waar ik nog nooit van gehoord heb, beroepen die ik niet ken, enzovoort. En ook de cartoons en illustraties zou ik liever bewaren. Maar helaas, alles moet weg.

Comments:

Milan

2020-09-26 10:27:59

Wat een bak schoonheid voor de zaterdagochtend. Bedankt! Grappig, hij heet bijna charles burns.

Bas Trimbach

2020-09-26 18:45:08

Prachtige illustraties!
Ik moest overigens even aan Charles Burki denken, een Nederlandse illustrator van o.a. DAF. Zelfde stijl en bijna zelfde naam!

Ik begrijp het dilemma waar je voor staat maar je kunt nu eenmaal niet alles bewaren.
Er zou een soort van wereldwijde beeldbank moeten zijn waar álle ooit geïllustreerde afbeeldingen bewaard worden, maar dat is een utopie.