Showcase

Archieven Thomas (4)

Wednesday, 19 August 2015

In de drie dozen met de papieren nalatenschap van Louise Thomas, of tenminste in het deel van die nalatenschap dat in die drie dozen zat, zaten zo’n dertig foto’s. Tien daarvan zijn genomen van de bruiloft van Louise met Hans Koopman. Die naam kwam ik tegen op visitekaartjes en op poststukken. Louise herken ik omdat er in een van de dozen een kopie zat van een aanvraagformulier voor een duplicaat van haar rijbewijs. De bruiloft vond plaats in Amsterdam,op 21 mei 1957.

Louise is geboren op 13 mei 1925. Dit moet een foto van haar zijn toen ze jaar of achttien was:

Sommige mensen op de foto’s maken een ouderwetse, bijna archaïsche indruk. Dat zie ik wel vaker bij oud geld families, en zeker ook bij leden van studentencorpsen.

Behalve van de man en de vrouw die op minstens twee foto’s te zien zijn, en waarvan ik vermoed dat het de vader en moeder van Louise zijn, heb ik geen idee wie het zijn.

Enerzijds zou ik graag meer willen weten van al die mensen. Anderzijds vind ik het ook juist leuk dat ik niets weet. Voordat ik deze dozen in handen kreeg wist ik immers niet eens het bestaan van deze mensen, dus waarom zou ik er nu ineens wel in geïnteresseerd zijn.
Van Louise Thomas weet ik ook vrijwel niets, ook al heb ik inmiddels elk document en elke brief gelezen.
De persoon waar ik het meeste van weet, is haar correspondentievriend Rob. Uit de vijftien lange brieven die hij aan haar heeft geschreven in de jaren 1954 en 55 komt duidelijk een herkenbaar persoon naar voren. Hoe hij eruitziet weet ik niet, maar hoe hij tegen het leven en mensen aankijkt, beschrijft hij zeer gedetailleerd en zonder omhalen. Er staan een paar heftige passages in die brieven. Ik ga u ter zijner tijd nog wel een paar brieven van Rob laten lezen. Misschien maak ik er wel een boekje van. Maar eerst wil ik de inhoud van de dozen volledig doorgewerkt hebben.

Comments:

Arthur RF

2015-08-19 21:17:52

Wat een vondst inderdaad! (Los van de eerdere stickers!) Het is interessant om te zien hoe je bij een het lezen van de brieven/bekijken van de foto’s een beeld vormt van wat er zich afspeelde.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat misschien die eigen invulling interessanter is dan de waarheid, want dan staat alles in een keer vast. Om dezelfde reden heb ik dat zelf ook gedaan bij een gevonden, en later uitgegeven brievenbundel.
De wereld die je zelf schept zal altijd interessanter zijn dan de werkelijkheid.

Dat is ook het mooie aan eenzijdige brieven: De ontvanger kan zelfs na tientallen brieven een volledig mysterie blijven terwijl je van de schrijver vaak snel een beeld kunt vormen.

Ik ben benieuwd naar de rest!

frits

2015-08-19 21:27:49

Welk boek is dat, Arthur? REN bedankt voor je toffe reactie!

Arthur RF

2015-08-20 17:32:08

Dit is ‘t boek: http://www.arthus.nl/cornelis

Het ging over een schipper/Indiëganger, alle brieven in de bundel waren van familie of kennissen, waardoor je je eigen beeld van de ‘ontvanger’ moest vormen. Ik weet zeker dat de realiteit niet zo spannend is als het beeld wat je er lezend bij kan verzinnen! De vormgeving en samenstelling heb ik samen met een collega gedaan en is het in een kleine oplage (500) gedrukt.

Ik heb nog een stapel liggen, als je interesse hebt, stuur maar een mailtje en ik zorg wel dat er een je kant op komt, altijd goed voor de inspiratie! (Ik heb er mooi kiet gespeeld, dus ‘t hoeft niks te kisten. De stapel staat er toch maar!)