Showcase

Archieven Thomas (8)

Sunday, 23 August 2015

Pas nadat ik een jaar of vijftien geleden in een boek van Oliver Sacks las dat er een naam bestaat voor het probleem dat sommige mensen hebben met het herkennen van gezichten (“prosopagnosia”), besefte ik dat het geen onwil van mij is dat ik soms mensen niet herken. Het komt waarschijnlijk vaak voor, het is geen zeldzaam verschijnsel, maar het komt in alle gradaties voor. Dat iemand de gezichten van niemand meer kan herkennen, onder geen enkele omstandigheid, zal zeldzaam zijn. Maar ik vermoed dat er aardig wat mensen zijn er moeite hebben, net als ik en die allerlei trucjes gebruiken om hun gebrek te compenseren. In mijn geval is mijn gehoor de voornaamste compensatie, maar ook bewegingen en kleding zijn een manier om iemand te herkennen. En meestal ontmoet ik bepaalde mensen op bepaalde plaatsen, en vaak weet ik dat ze komen, dus dat maakt het ook een stuk makkelijker om iemand te herkennen.

Hier zijn twee foto’s van Louise Thomas. Omdat ze haar bril draagt, durf ik wel te beweren dat zij het is:

Foto’s zijn het grote probleem. Films in mindere mate.
Dat ik niet de enige ben die dit gebrek heeft en dat mensen sowieso minder goed mensen herkennen op puur visuele informatie blijkt onder andere uit de vele keren dat ik iemand heb horen zeggen dat alle klassenfoto’s op elkaar lijken. In de dozen van Louise Thomas zaten ook een paar klassenfoto’s. Op basis van de kleding moeten het foto’s van haar kinderen zijn, maar ik zie nauwelijks een verschil met mijn eigen klassenfoto’s.

Op een van de klassenfoto’s staat een kruisje boven een meisje in het midden:

Is dat Louise Thomas? Ik heb geen idee. Ze draagt geen bril, haar haar zit anders dan op haar trouwfoto, dus dan ben ik kansloos. Maar het moet haar zijn. Jammer dat ik haar niet herken.
Als ik klaar ben met schijven over Louise Thomas, mag iemand graag proberen om meer informatie uit de tweehonderd foto’s te halen dan ik er uit kan halen. Het moet mogelijk zijn om te achterhalen hoeveel broers en zussen ze had, hoeveel kinderen, wie haar ouders zijn, enzovoort. Als u daar tijd en zin in hebt, laat het me weten.

Comments:

Roland Vonk

2015-08-24 21:58:12

Het probleem van gezichtsherkenning is mij zeer bekend.
Ik zeg nog wel eens tegen mensen die ik eerder schijn te hebben ontmoet maar toch niet herken: “Ik ben erg goed in het onthouden van namen en gezichten. Mits afgedrukt op een platenhoes.”