Showcase

Archieven Thomas (5)

Thursday, 20 August 2015

Louise Thomas lijkt me een vrouw met een brede belangstelling te zijn geweest. In de dozen zat aardig wat bladmuziek en ze zong in een koor. Maar omdat er ook piano-bladmuziek tussen zit, vermoed ik dat ze ook piano speelde. Ze kocht ook graag ansichtkaarten van schilderijen. Er zaten minstens veertig onbeschreven kaarten in de doos. Hier zijn er een paar:

Er zaten ook schoolrapporten en agenda’s in dozen. Zodoende weet ik dat ze het gymnasium heeft afgemaakt.

En uit notities weet ik dat ze vlak na de oorlog in ieder geval naar Spanje is geweest. Ze heeft daar een jongen leren kennen die haar nog vele jaren brieven stuurde. Die zijn in het Spaans geschreven en ik heb niet alles gelezen en begrepen, maar expliciete verwijzingen naar een romance kon ik niet ontdekken. Ze correspondeerde ook met iemand uit Portugal, dus misschien is ze ook daar geweest.
Uit de verzameling menu-kaarten, die ik een paar dagen geleden heb laten zien, blijkt dat ze regelmatig buiten de deur at. Hoewel het feit dat er meerdere menukaarten tussen zitten van hotel-restaurants die het eigendom waren van een en dezelfde persoon, Lambert van Sterkenburg, me doet afvragen of ze daar alleen maar at omdat ze werd uitgenodigd. Louise werkte negen jaar bij De Doelen, ook een hotel van Van Sterkenburg. Er zit in de dozen een uitgeschreven toespraak die ze hield op een feest dat Van Sterkenburg gaf. Omdat een van de weinige documenten is die Louise zelf heeft geschreven, heb ik het voor u onder de scanner gelegd:

Comments: