Showcase

Letter riot

Monday, 5 January 2015

Van Erk Willemsen kreeg ik de nieuwe ceedee van Brian Setzer:

Ik was fan vanaf de eerste elpee van The Stray Cats. Ik heb heel lang alles gekocht wat Brian Setzer maakte, maar ik ben daar slordig in geworden. Ik houd het niet meer bij, ik denk dat ik de afgelopen jaren een paar ceedees heb gemist. Maar ik was erg blij met dit ceedeetje en heb het inmiddels meerdere keren gedraaid.
De eerste Stray Cats elpee was niet alleen muzikaal goed, het waren ook de teksten die het hem voor mij deden. Dit was geen simpele rock’n’roll revival muziek, het was meer. Met name het nummer “Storm the embassy”, ook al kon ik me niet vinden in de tekst, gaf een nieuwe draai aan rockabilly. Helaas waren alle latere teksten van Brian Setzer een stuk minder interessant. Ook op “Rockabilly riot” zijn alle teksten van het dertien-in-een-dozijn niveau, zoals de meeste rockabilly teksten. In de begindagen van de psychobilly leek er een deur te worden geopend naar teksten over andere onderwerpen dan vrouwen, auto’s drank, kleding en muziek. Maar dat genre is blijven hangen in B-film thema’s. Waar blijven de rockabilly-teksten over tijdreizen, quantummechanica en milieuvervuiling?
De liedjes op “Rockabilly riot” sprankelen, maar je hoeft geen groot kenner van dit genre te zijn om in vrijwel elk nummer te horen waar Brian Setzer de mosterd vandaan haalde. Dat hij met dit jatwerk wegkomt, is een wonder. Net als je denkt dat hij nu te ver gaat, geeft ie een slinger aan het nummer. Met een onverwacht koortje, een melodieuze afzwaaier of gewoon de warpdrive slaagt Brian Setzer erin zelfs de minste liedjes op deze ceedee beluisterenswaardig te houden. Nou ja, drie liedjes zou ik graag van mijn ceedee willen verwijderen, omdat daarin de trucjes het afleggen tegen de clichés, maar verder is dit een ceedee die gewoon meegaat in mijn deejay-koffer.
Maar dan die hoes! Tjongejongejonge. Waarom laat iemand van het statuur van Brain Setzer zich afschepen met zo’n fantasieloze fluthoes? En die zielloze lettering. Kent hij dan echt geen handletteraar? Het kostte mij een kwartiertje om dit te maken:

En ik kan me niet voorstellen dat Brain Setzer het verschil niet ziet. Ik ken hem helaas niet persoonlijk, maar mocht u hem spreken, zeg hem dan dat ik graag de letters voor zijn volgende ceedee zou willen tekenen.

Comments:

Roland Vonk

2015-01-05 20:57:10

Brian, lees je mee?

Fake

2015-01-05 22:04:28

Rockabilly-teksten over milieuvervuiling???
Lux Interior draait zich om in zijn graf!