Showcase

Vrijheid

Saturday, 24 January 2015

Wouter Boswinkel bedacht deze spreuk, die ik las op FaceBook:

Na de Charlie gebeurtenissen is vrijheid, of beter gezegd het definiëren van vrijheid, een populair onderwerp in de media. Ik doe nooit mee aan dit soort discussies, ook niet op FaceBook. Ik denk er wel over na, maar dat doe ik sowieso al.
Volgens mij is echte vrijheid dat je onafhankelijk bent van de buitenwereld. Dat is precies het omgekeerde van wat in onze cultuur als “vrijheid” wordt beschouwd. Vrijheid is niet dat je je “flimsy wishes and small desires” kunt uitleven,maar dat je de kracht en wijsheid hebt om dat NIET te doen. Anders ben je een slaaf van je innerlijke fluctuaties.
Dit idee is niet van mij, ik kreeg het van Gurdijeff. Ik herinner me niet hoe hij het precies verwoordde, maar ik heb er dit van gemaakt|:


Zodra je begint over onderwerpen die er werkelijk toe doen, zoals “vrijheid”, “dood”, “geweten”, bewustzijn”, enzovoort, opent zich een mentale afgrond waarin je met taal niet veel verder komt. Op de bodem van die afgrond ligt een inzicht waar alle bovengenoemde onderwerpen betekenisloos van worden: “All is One”. Over dit inzicht zijn honderden spreuken gemaakt. Deze is van Tony Parsons:

Comments:

Roland Vonk

2015-01-24 18:01:11

De Vrijheid is een snackbar in Den Haag.
Dat kun je ook zeggen.
En dat is tenminste waar.

Jon van den Berg

2015-01-25 16:29:56

For to be free is not merely to cast off one’s chains, but to live in a way that respects and enhances the freedom of others. Nelson Mandela