Showcase

De Ark

Tuesday, 7 July 2020

In de begindagen van het Internet was er vooral enthousiasme over wat de digitale toekomst zou brengen. In de jaren twintig was van die houding niets meer over. Algoritmes maakten het onmogelijk te vinden wat je zoekt en zorgden er voor dat je vooral vond wat je niet zocht. Aanvankelijk viel daar met een beetje handig googlen nog wel omheen te zwemmen maar op een gegeven moment waren de zoekmachines voor iedereen een onontkoombaar fuik geworden. De mensen die lang geleden waarschuwden voor de manier waarop televisie en kranten mensen manipuleerden hadden niet kunnen bedenken dat het Internet daar nog een paar flinke scheppen bovenop had gedaan. Niet alleen de zoekmachines, maar ook de sociale media en YouTube waren stap voor stap propaganda-kanalen geworden voor het grote geld en malafide machtstructuren. Hier en daar werden alternatieve zoekmachines ontwikkeld, maar veel meer dan een kleine groep mensen die toch al op de hoogte was van wat je op het Internet niet meer kon vinden maakten daar gebruik van.
De in Canada geboren Janine Dumas was zestien toen ze haar zelfgebouwde zoekmachine lanceerde. Het duurde drie weken voor er twintig mensen gebruik maakten van De Ark, zoals Janine haar creatie noemde. Een van hen was Alphonse Verdimm, een hacker uit Frankrijk, die acht jaar in de gevangenis had doorgebracht omdat hij een paar criminele handelingen van banken openbaar had gemaakt. Zijn bewijs was verkregen door diverse wetten te overtreden en dat kon natuurlijk niet ongestraft blijven. De criminele handelingen van banken bleven dat overigens wel. Alphonse Verdimm was de eerste die de potentie zag van de zoekmachine van Janine Dumas. Hij hielp haar om De Ark te perfectioneren en bedacht een campagne om hem in een klap onder ieders aandacht te brengen. Dat leverde hem opnieuw een gevangenis straf op, ditmaal drie jaar, maar dat had hij er graag voor over. Alphinse Verdimm zorgde ervoor dat De Ark een dag lang wereldwijd het bovenste resultaat was bij elke zoekopdracht op elke zoekmachine. Dat was het einde van alle concurrentie.
De Ark was een wonder. Er was met geen mogelijkheid mee te manipuleren. De algoritmes die gebruikt werden deden wat alle andere zoekmachine alleen maar beloofden. Iedereen kreeg wat hij of zij zocht, of meer dan dat. Dat deed een schokgolf door de wereld gaan die maanden lang nadreunde en immense gevolgen had.
Wat het eerste duidelijk werd is hoe de eerdere zoekmachines werkten: informatie achterhouden, sites verbergen, belangrijke feiten onvindbaar maken, nieuws verkopen, cijfers manipuleren, enzovoort. Iedereen wist dat dit gebeurde, maar hoe erg het gebeurde werd pas duidelijk toen het niet meer gebeurde. Dankzij De Ark werd voor iedereen binnen een dag duidelijk dat de wereld heel anders in elkaar zat dan het Internet haar gebruikers had voorgespiegeld. De eerste dagen ontstonden er duizenden discussies over alle denkbare vraagstukken, maar die doofden langzaam maar zeker uit in het licht van heldere en juiste informatie.
Tien dagen na de lancering van De Ark viel de regering van Turkije. Het volk besefte dat het jarenlang systematisch was voorgelogen en gemanipuleerd op een onvoorstelbare schaal. Maar in andere landen was het vaak nog erger, en al snel vielen regeringen als dominostenen. Vanuit zijn cel lanceerde Alphonse Verdimm een digitaal volksforum dat een regering overbodig maakte. Het aanvankelijk met argwaan beschouwde programma werd een succes nadat Finland het als eerste implementeerde. Binnen een week was de Finse economie op orde en kon de werkweek met 30% ingekort worden. Amerika en Japan volgden als eersten het Finse voorbeeld, daarna bleef geen enkel land achter.
Alphonse Verdimm werd vrijgelaten en werd uitgeroepen tot de eerste ere-bewoner van de planeet. Een maand later verrastte hij de planeet met een nieuw programma dat alle banken buiten spel zette. Ook dat sloeg in als een bom: binnen twee dagen werden alle finaciele transacties bankloos afgehandeld en nog geen twee maanden later was het gemiddelde welvaartsniveau overal ter wereld met veertig procent gestegen.
Bill Gates verscheen nog één keer op televisie in een Australische talkshow. Hij legde uit dat zijn vaccinatieprogramma goed bedoeld was en dat hij nooit de bedoeling had gehad om mensen te misleiden. Er keken 6660 mensen naar het interview en het kreeg 33 likes.

Comments:

Herman Roozen

2020-07-07 13:53:51

Leuke reeks korte verhalen, Frits. De geschiedenis van de toekomst.

frits

2020-07-07 13:58:25

Herman! Mag ik die titel gebruiken? Ik wil de vrehalen in een oplage van tien zelf uitgeven. Uiteraard krijg jij tzt een boekje.