Showcase

Zierikzee (2)

Sunday, 5 July 2020

De bouw van de Zeelandbrug heb ik meegemaakt maar het maakte weinig indruk op me. Op een dag was ie klaar en kon ik hem zien vanuit Zierikzee als ik daar bij mijn oom en tante was.

Ik vond het pontje tussen de Zeeuwse eilanden leuker. Vooral als we naar familie in Terneuzen gingen voelde dat als een wereldreis. Naarmate ik ouder word besef ik hoe ons continu beloofd wordt dat het leven makkelijker wordt, maar het klopt niet. Het wordt alleen maar sneller en moeilijker. Comfortabeler maar niet beter. Luxueuzer maar niet leuker.
Dat ik dit oninteressante verhaal nu opschrijf is onder andere omdat ik meer dan ooit besef hoe we door de machthebbers worden belogen en bestolen. Ik herinner me hoe mijn oom uit Zierikzee decennialang voor de Delftse gistfabriek gist rondreed naar de bakkers op Schouwen-Duiveland. Daar verdiende hij net genoeg mee om rond te kunnen komen. Ik herinner me dat ik dit als kind al niet vond kloppen, maar ik wist ook dat het een belediging voor mijn oom en tante zou zijn om dit onderwerp aan te snijden. Mijn oom en tante waren gelukkig en trots op wat ze hadden bereikt. Ik ben heel blij dat ze deze tijd niet hoeven mee te maken.

Comments: