Showcase

3D Yin & Yang model

Sunday, 11 March 2012

Vanavond weer eens drie nieuwe papieren modellen gemaakt van een object dat ik een jaar of negen geleden heb bedacht en dat tot mijn verbazing nooit enige respons heeft gekregen. Hier is het ding:

Het is een driedimensionale versie van het bekende Yin&Yang symbool. Op de andere foto’s is iets beter te zien dat dit inderdaad het geval is, ondanks de verre van perfecte manier waarop ik dit modelletje in elkaar heb geknutseld:

Inmiddels zijn er ook anderen op dit idee gekomen en/of hebben hun idee ook op het Net gezet (Hier bijvoorbeeld.) Ik zou heel graag in contact willen komen met iemand die voor mij een ontwerp wil maken dat bij een 3D-printer geprint kan worden. Als u iemand kent die hier voor in is, hoor ik dat graag van u.
Dit idee is een van de vreemdste ideeen die ik ooit heb gehad. In mijn hoofd zag ik dit ding in beweging, als een perpetuum mobile. Net als u heb ik op school geleerd dat perpetuum mobile in strijd zijn met de wetten van de natuurkunde. Maar die wetten bestaan niet: het zijn slechts beschrijvingen van de werkelijkheid. Het is een misvatting dat de werkelijkheid zich dient te houden aan wetten die door mensen zijn bedacht. Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat wat ik in mijn hoofd zag grote kans maakt onzin te zijn. Maar zo zag het er niet uit.
Probeer u voor te stellen dat er een groot model van dit ding wordt gemaakt, met twee gaten op de plek waar ze ook zitten in het 2D-model. Dit grote model moet helemaal perfect glad zijn, met een soortelijk gewicht dat een fractie groter is dan dat van water. Als je het ding dan in water legt, begint het te kantelen omdat het water door het gat van de zijde die onderop ligt naar boven wil. Nadat het geheel gekanteld is, begint hetzelfde proces opnieuw, enzovoort, enzovoort. De zwaartekracht, mits groter dan de wrijving, zou volgens wat ik negen jaar geleden bedacht voldoende zijn om het ding te laten draaien.
Misschien is een perpetuum mobile te veel gevraagd, maar het ding zou in ieder geval een geweldig, wrijvingsloos schoepenrad zijn. Ik zou dat heel graag een keer testen met een goed model. Voor iemand die thuis is in 3D-software zou dit een fluitje van een cent moeten zijn.

Comments:

jan

2012-03-11 21:31:52

wordt aan gewerkt.

Maarten

2012-08-25 13:14:02

Leuk idee, mooi object. Was op zoek naar driedimensionaal drievoudige yin-yang-yuan – niet gevonden, dit wel.
Over de beweging: ik zit met het kantelpunt, dat ik me niet kan voorstellen: eer het omklapt, moet er een relatieve snelheid zijn, die hem daaroverheen helpt, zodat de ‘andere’ helft die zich grotendeels in de lucht bevindt ook weer daalt en moet doordraaien. Als je zegt dat het SG iets groter moet zijn dan van water, is dan voldoende snelheid te bereiken? Leuk experiment, gewoon maar uitproberen dus. Men kan tegenwoordig 3D printen: dit is daar echt iets voor: succes!