Showcase

De Luvil-man

Tuesday, 20 March 2012

Ik heb al eerder over de Luvil-man gechreven. dat was naar aanleiding van de sleutelhanger, die ik als kind al had en onlangs weer terugvond:

Ik heb die sleutelhanger gebruikt om de Luvil-man te tekenen voor mijn merkpoppetjes project:

En ik heb er natuurlijk mini-etiketjes van gemaakt:

Maar in mijn herinnering was de Luvil-man geen karakterloos klompje plastic, maar een echte, bewegende figuur. Ik had geen idee hoe ik aan die herinneringen kom en zelfs niet of ze wel waar zijn. Mijn herinneringsvermogen is al vaker onbetrouwbaar gebleken. Maar toch: ik zie in mijn herinneringen de Luvil-man in kleur in een sloot zwemmen.
Het aardige van een blog is dat je soms hele leuke reacties krijgt. Zo stuurde Bert Busse een foto van een schilderij dat hij van de Luvil-man heeft gemaakt:

Kennelijk heeft ook Bert meer herinneringen aan de Luvil-man dan alleen die sleutelhanger. Vandaag werd een deel van het mysterie opgelost toen ik deze vier reclame-kaarten vond :

Drie van de kaarten hebben geen enkele tekst op de achterkant, maar de vierde wel:

Ik kan me geen kleurplaat herinneren. Maar het geeft wel opnieuw weer aan dat de Luvil-man populair was. Hij wordt ook genoemd op Wikipedia; kennelijk was hij van Engelse origine. Maar waar zijn de tekeningen en filmpjes? Ik krijg zin om ze zelf te gaan maken!

Comments:

jan

2012-03-21 10:35:52

och, die kleurwedstrijden! daar deed ik ook aan mee. Ik heb zelfs nog een keer ‘per ongeluk gewonnen’ De jury vond het knap dat ik als enige het deel van de dolfijn dat zich onder de waterlijn bevond met een iets andere tint had gekleurd. De waarheid heb ik de man die de prijs kwam brengen maar niet verteld: ik had hem in twee etappes gekleurd en tijdens de tweede was ik het betreffende kleurpotlood kwijt, zodat ik noodgedwongen verder moest met de kleur die er het meest op leek. In mijn ogen was hij helemaal mislukt, maar mijn moeder had hem tòch opgestuurd. Ik weet niet eens meer wat de prijs was, wèl dat ik ziek op bed lag toen de vertegenwoordiger hem kwam brengen en dat abnormaal groot vond voor zo’n slechte kleurplaat…

frits

2012-03-21 15:36:08

Jan, ik zou een scan van die kleurplaat willen zien! Goed verhaal!

Bert Busse

2013-11-09 16:03:31

Hallo Frits,
Even een kleine correctie betreffende de Luvilman. Het is geen schilderij van mij maar een tekening van Ed Stok die hij gemaakt heeft voor S.O.C.. Ed heeft meerdere tekeningen gemaakt van merkmannetjes, hulpjes van S.O.C.. Ik heb slechts de inkleuring gedaan. Ere wie ere toekomt.
Leuk om dit terug te zien op jou blog.

Rob

2014-03-12 12:40:58

Die sleutelhanger had ik ook! Ooit gekregen van een vriendje, mijn moeder wiilde geen Luvil kopen voor zo’n sleutelhanger. In mijn herinnering was des leutelhanger veel mooier. Ik herinner mij de reclamespotjes waarin de Luvil-man door de trommel van de wasmachine zwom, met het pak Luvil voor zich, en waar hij langszwom, werd de was (lakens) direct schoon. Zou dat filmpje nog wel eens willen zien. De kaarten zijn prachtig, maar die heb ik nooit gehad. Bedankt voor je Luvil-man info!

Frits van Zanten

2016-05-12 17:23:12

Toevallig schoot vandaag die duiker mij ook te binnen. In mijn herinnering was die sleutelhanger donkerder en wat gedetailleerder. Maar dat kan goed vervorming en verkleuring door de tijd zijn. In aansluiting op bovenstaande: dat reclamefilmpje herinner ik me ook, en het had ergens iets duisters, iets engs. Misschien dat dat zwemmen in die trommel iets claustrofobisch had, iets spelonkachtigs. En de man had natuurlijk geen gezicht. Hij deed wat mysterieus aan, inderdaad.