Showcase

Marian Hanou en bone-records

Friday, 2 March 2012

Een van de cadeautjes die ik kreeg bij de GWA-lezing was een klein zilveren zakje.
Dat drukte een GWA-medewerkster in mijn handen toen ik na afloop met iemand stond te praten, met de mededeling dat het van iemand was die al weg was. Toen ik het zakje even later openmaakte bleken er negen kleine kaartjes met foto’s van voetballers in te zitten:

Omdat ik deze voetballers ken, ze spelen allemaal bij Wartburgia, wist ik meteen wie de maker van dit zakje is: Marian Hanou! Ik wist niet eens dat ze aanwezig was. Ik had haar al kunnen leren kennen toen ik zelf nog bij Wartburgia voetbalde, maar ik heb haar pas een beetje leren kennen op FaceBook. Zij is een van mijn interessantste FaceBook vrienden. Haar “kijkt uit het raam”-serie is zo goed dat ik niet snap dat er geen uitgevers voor in de rij staan. En ook haar foto’s van wat er zich op en rondom de Wartburgia velden afspeelt zijn peen boek waard. En nu dit: een serie voetbalplaatjes van Wartburgia helden. Met maar liefst drie (verschillende!) Vleeschouwers!
Marian Hanou moest net voor het einde van de lezing weg, begreep ik later. En daardoor heeft ze het hoogtepunt gemist: de bone-records! Op 18 december 2006 schreef ik hier een stukje over dit fascinerende onderwerp. Op dat moment was er niets meer te vinden. Maar de afgelopen jaren is er op het Internet aardig wat geschreven over de röntgenfoto-grammofoonplaten. En er staan geweldige foto’s op, zoals deze:

Op de lezing heb ik mijn anderhalve bone-record laten zien, die ik sinds kort in de kast heb staan. Het gaat om een elpee en een singel:

Op de elpee zit helaas nog geen groef; hij is nog ongebruikt. Nou is “ongebruikt” in de verzamelwereld vaak een goede zaak, maar in het geval van een bone-record helaas niet. De bedoeling is dat er muziek op is gezet, en liefst een beetje spectaculaire muziek. Op mijn bone-singel staat een gesproken brief, maar hij is heel slecht te draaien; ik denk dat er een speciale naald voor nodig is, het is een 78-toeren opname. Maar hee, ik heb een bone-record!

Comments:

marian

2015-04-07 13:38:45

hoi frits,

googlede eens op mijn naam en kwam dit stukje tegen. Niet eerder gelezen. De foto’s heb ik niet gemaakt. Phyllis Baak heeft ze gemaakt. En het eind van de l ezing had ik nog wel gezien met die leuke plaatjes. ik vind de hele lezing overigens erg interessant en leuk. Een mooie middag was het. Helaas bijna nooit meer foto’s uit mijn straat. Het is er een afgezet geheel geworden met hekken en bouwketen. En ik kijk wat minder naar buiten, dat ook. Ik moet het weer eens oppakken. Had er zelf toen heel veel plezier in. Ik kijk nog wel heel vaak naar jouw wulpse dames op karton. En geniet er nog steeds van. Ga door met al die mooie plaatjes maken.