Showcase

Collages

Saturday, 10 March 2012

Ik heb al een tijdje geen collages laten zien. De tijd dat ik er dagelijks eentje maakte met de foto’s die ik uit de krant knipte, is voorbij. Ik leg nu de uitgeknipte foto’s elke dag op een stapeltje en af en toe eis ik een avond lang de keukentafel op om daar collages van te maken. Gisteren was het weer eens zover:

Het uitknippen, rangschikken en opplakken van stukjes krantenpapier behoort al veertig jaar tot mijn favoriete bezigheden. Ik begon er volgens mij mee in de eerste klas van de lagere school, toen ik figuurtjes uit strips uitknipte en tot collages verwerkte in mijn Ryam-agenda. Halverwege het jaar was die agenda zo dik dat de omslag een hoek van 90 graden met de achterkant maakte.
Het idee dat ik mijn knipselwerk zo kunnen bewaren, kwam pas een jaar of vijftien geleden. Ik weet nog steeds niet of dat een goed idee is; het neemt een deel van de onbevangenheid weg als ik iets maak met een doel. Maar ik probeer tijdens het knippen en plakken zo min mogelijk aan andere dingen te denken dan hoe het allemaal zo mooi mogelijk wordt. En ondertussen waan ik me rijk met een tafel vol mooie plaatjes, de familie die rondloopt en koffie met koekjes.

Comments: