Showcase

Kartonnen bouwplaten

Thursday, 8 March 2012

Als kind heb ik talloze bouwpakketten in elkaar gezet. Ik heb daar hele goede herinneringen aan. Ik begon met boten en auto’s, later werden het vliegtuigen en boten. Op een gegeven moment kreeg ik voor mijn verjaardag een enorm bouwpakket van een galjoen, met zeilen van stof en met een onoverzichtelijke hoeveelheid touwtjes. Daar ben ik heel lang mee bezig geweest, maar dat waren goed benutte dagen. Omdat ik destjds onverzadigbaar was (gelukkig is dat nu anders), kreeg ik van mijn ouders ook vaak kartonnen bouwplaten. Die waren een stuk goedkoper. Ik herinner me historische gebouwen, molens, maar ook oude auto’s en boten. Omdat je de onderdelen van die kartonnen eerst moest uitknippen, was je daar wel even zoet mee. Maar ik knipte graag en ik vond het toen al geweldig dat je van papier zoiets moois als een molen of en vuurtoren kon maken.
Ik heb zelf ook allerlei dingen van papier gemaakt volgens het procedé van die kartonnen bouwplaten. Ik herinner me de Fabeltjeskrant poppen, maar ook de schoenen die ik destijds droeg, en kleine skateboards, met kralen als wieltjes.
Onlangs zag ik bij Frans de Jong een nog in plastic verpakte kartonnen bouwplaat van de Munttoren liggen:

Ik besefte toen meteen dat ik die kartonnen bouwplaten al jaren niet meer had gezien. Ik denk ook niet dat er vandaag de dag nog veel kinderen zin hebben om zo’n ding in elkaar te zetten. Maar toen ik er wat langer over nadacht, herinnerde ik me wel een paar latere versies, meestal simpele bouwplaten, met maar een handvol onderdelen, vaak al voorgestanst. Ik kreeg ineens een enorm verlangen naar een boek waarin alle ooit gemaakte kartonnen bouwplaten staan gereproduceerd, liefst op een manier dat je ze ook werkelijk kunt maken.
Op de bouwplaat van de Munttoren staat dat hij afkomstig is van Leon Schuyt in Alkmaar. Tot mijn verbazing bestaat die firma nog steeds en ze verkopen nog steeds kartonnen bouwplaten. Tegenwoordig zijn volgens hun website vooral bouwplaten van vogels populair.
Ik vond op het Internet een handvol fraaie afbeeldingen van kartonnen bouwplaten die ik u niet wil onthouden. Ik vind ze mooier als ze nog niet in elkaar zijn gezet:

Als klap op de vuurpijl gaf Frans me op de dag van de GWA-lezing dit reclameboekje:

Het is een verzameling van elf kartonnen bouwplaten van Nederlandse huizen met
historische gevels, uitgegeven door de Amro-bank. Niet al te moeilijk, maar toch erg goed gedaan. En een reclame-uitgave!

Comments:

Schuurmans

2013-02-04 13:13:32

Mooi die oude bouwplaten. Ook uit duitsland komen al jaren erg mooie bouwplaten. Van het Merk Schreiber Bogen. Zie http://www.bouwplatenshop.nl daar zijn ze verkrijgbaar.

jan van de Bor

2014-09-13 21:29:52

Wist u dat er ook een blad bestaat wat over bouwplaten gaat? Het is het Bouwplaten Bulletin en verschijnt vier maal per jaar geheel in kleur. Voor inlichtingen zie bovenstaand emailadres.

Jan van den Bor

2014-09-13 21:31:10

Bovenstaand emailadres komt niet zichtbaar in dit bericht, daarom hier:
j.vandebor@chello.nl

Scott Blick

2015-07-30 20:58:57

Hallo. Ik woon in R’dam en zoek voor mijn neefjes in Australia leuke bouwplaten van Nederlandse huizen, molen of kastelen/gebouwen. Weet u ergens in de buurt van Rotterdam, Den Haag of Amsterdam waar ik zoiets kan vinden. Misschien zelfs in het engels. Tot nu toe geen echte succes. Zoek iets in de komende dage als u me kunt helpen.

met vriendelijk groet
Scott Blick