Showcase

Ph.G.J. van Gulpen

Sunday, 6 November 2011

DSM (Heerlen) gaf in 1978 dit reclameboek uit:

Het is te groot om in één keer te kunnen scannen, dus ik heb het gefotografeerd. Dat betekent dat de afbeeldingen die u ziet fletser zijn dan in werkelijkheid, maar het scheelt een hoop tijd en later, als het reclameboek-boek uitkomt, zal ik zorgen dat er een paar goede afbeeldingen in komen.
Het boek bevat een flink aantal tekeningen van Philppus Wilhelmus Jacobus van Gulpen, die leefde van 1792 tot 1862. Die komen uit de twee schetsboeken die er van de man bewaard zijn gebleven en waarvan er eentje is afgebeeld:

Van Gulpen wordt beschouwd als een amateur- of zondagsschilder; dat zijn termen waar ik niet van houd. Als je schildert, ben je schilder, punt uit. Van Gulpen tekende en schilderde heel veel: hij heeft de ruime omgeving van Maasstricht in beeld gebracht. En van veel van wat er in de jaren na zijn dood is verdwenen, bleek er alleen een tekening in één van zijn schetsboeken bewaard te zijn. Dat maakt dit DSM-boek fascinerend: iemand doet gewoon wat hij graag doet, en 150 jaar later blijkt het van grote historische waarde.
Ik heb een paar willekeurige bladzijdes uit het boek gefotografeerd. Maar op de presentatie van het reclameboeken-boek ligt het natuurlijk in zijn geheel ten inzage.

Comments: