Showcase

Daniëls

Tuesday, 1 November 2011

Ik heb een tijdje op de Amsteldijk gewoond. Mijn ouders hadden hadden daar twee etages en mijn broer en ik hadden op de bovenste verdieping allebei een kamer, en een keuken en een badkamer. Omdat ik heel lang geen echt inkomen had, was het erg prettig dat ik daar kon wonen. Op de onderste etage woonde een oude dame, die erg op zichzelf was, maar die ik in de loop der jaren toch een klein beetje heb leren kennen. Ze heette mevrouw Daniëls en ze was samenmet haar al lang overleden man werkzaam geweest in het variété. Voor zover ik dat begreep was dat vooral armoede geweest, maar veel details kwam ik niet te weten.
Toen mevrouw Daniëls overleed, een jaar of vijftien geleden, heeft mijn vader, die zich in haar laatste jaren nogal over haar heeft bekommerd, haar woning ontruimd. Hij was de eigenaar en volgens mij waren er geen familieleden. Het huis stond vol oude troep, waar zelfs ik niet in was geinteresseerd. Maar ik heb wat foto’s meegenomen en een oude bandrecorder.
Op een van de foto’s staat een piepjonge mevrouw Daniëls, met een man die ik niet herken als meneer Daniëls. Misschien is het hem wel,maar misschien is dit een foto uit een eerder huwelijk:

De mooiste foto is een gesigneerde publiciteitsfoto van meneer Daniels:

Op de band die op het apparaat zat, stond één korte opname, die ik helaas niet bewaard heb. Het was een aankondiging van een vogelshow. De stem was van meneer Daniëls en hij had geprobeerd om in een eerdere opname een paar woorden te veranderen. Dat was niet goed gelukt. Ik herinner me dat ik me afvroeg wat in hemelsnaam die vogelshow was. Maar zoals dat wel vaker gaat: die vraag werd bijgeschreven op de lijst met vragen waar ik niet al te veel energie wilde steken.
Ik ben behoorlijk geinteresseerd in Amsterdamse variete in het midden van de vorige eeuw, maar het iseen groot onderwerp en ik lees liever wat anderen daar over uitzoeken dan dat ik dat zelf ga proberen. Ik ben voorla geinteresserd in de mensen die met een beperkt talent of een rare gimmick de kost wisten te verdienen in derderangs theaters of of bruiloften en partijen. Poppenkastspelers, sneldichters, mediums, hypnotiseurs, enzovoort.
Maar onlangs plaatste Margit Wilemsen, een collega medewerker van de Zetkrant, op FaceBook deze ansichtkaart:

Margit verzamelt oude ansichtkaarten (en heeft een spectaculaire collectie, waarover later meer!), maar laat ze nou net deze kaart ergens van het internet hebben geplukt.
In idere geval heeft deze kaart met fotootjes van de Vogelshow mijn belangstelling weer aangewakkerd. De vraag staat vanaf nu hoger op mijn lijstje. En in een volgend leven zal ik die bandrecorderband zorgvuldig bewaren!
Wordt vervolgd!

Comments:

rockkely

2011-11-29 14:39:41

Nice!