Showcase

Suikerzakjes (2)

Thursday, 17 November 2011

Het sparen van suikerzakjes was extreem populair in de jaren 50 en 60. Blue Band deed een tijdlang zakjes met suikerzakjes bij hun pakjes boter. In elk zakje zaten twintig suikerzakjes, twee stuks van tien verschillende, zodat je kon ruilen. Hier zijn zulke Blue Band zakjes:

Het aardige van de suikerzakjes die je bij Blue Band kreeg, was dat ze ongebruikt waren. Ze kwamen rechtstreeks van de drukker en er had nooit een korrel suiker ingezeten. En er zaten ook altijd een paar exotische suikerzakjes tussen.

Series doen het altijd goed, maar vreemd genoeg ken ik maar weinig mooie suikerzakjes-series. Dit zijn er twee:

Ten slotte een paar bladzijdes uit mijn verzameling suikerzakjes met persoonlijke favorieten. Niet altijd is het criterium schoonheid, het kan ook het onderwerp zijn, een persoonlijke herinnering, of dat het onbegrijpelijk is:

En denkt u niet dat u van de suikerzakjes af bent. Dit onderwerp wordt vervolgd!

Comments:

bram

2011-11-17 22:46:59

Leuk geschreven, kijk ook eensd op www.suikerzak.nl daar is echt heel veel info te vinden. Als er nog meer afleveringen volgen graag een mailtje dan zal ik die met belangstelling lezen.
Met vriendelijke groet
Bram

jan

2011-11-18 11:54:02

“Telefoon, gemakkelijk, maar gevaarlijk” Verbindingsveiligheid? Toen al? Wat werd de burger geacht er aan te doen? De onbegrijpelijke zijn de mooiste.

jan

2011-11-18 11:54:49

“Telefoon, gemakkelijk, maar gevaarlijk” Verbindingsveiligheid? Toen al? Wat werd de burger geacht er aan te doen? De onbegrijpelijke zijn de mooiste.

Robert

2011-11-18 13:36:19

Een hoop zakjes herken ik nog. Leuk om terug te zien!
Ik heb café-restaurant ‘de Turk’ altijd een bijzonder fenomeen gevonden (het suikerzakje heb ik ook lang bewaard).
In eerste instantie bijzonder omdat ze er heerlijke pannenkoeken bakten (‘de Turk’?.. Pannenkoeken?.. ik heb het verband nooit gezien). Maar later omdat je nu nooit meer een café-restaurant ‘de Turk’ zou kunnen noemen.
Stamt uit dezelfde tijd dat Sjimmie nog een zwartgeblakerd jongetje kon zijn..

Martin Brouwer

2014-02-05 15:23:58

Beste Frits,
Vandaag ben ik toevallig op je site terecht gekomen, doordat ik informatie zocht over blueband suikerzakjes. Nu zie ik dat je (bovenaan) een paar zakjes hebt staan, die ik helemaal niet ken. Heb je toevallig ook dubbelen daarvan? Verder vraag ik me af of je soms een overzicht hebt van alle suikerzakjes die tot de blueband series (binnenlandse en buitenlandse) behoren?
Ik hoor graag van je.
Met vriendelijke groet,
Martin Brouwer

Jan Nusteleijn

2015-01-07 16:07:36

Ik ben een verzamelaar van’Maassluis’en zag in jouw deel 1 zakje van het Veerhuis.Nog niet eerder gezien.Dit alles is van cultuur-historische waarde, wordt zwaar onderschat.

henriette fekkes

2019-08-21 22:20:27

mijn moeder spaart door met de suikerzakjes die mijn vader al van zijn 10 de jaar spaarde het zijn er denk ik 3000 + -maar erg lelijke bij ruggen kapot klepjes weg bruineplekken van de verkeerde lijm die gebruikt is of er is datum op geschreven suiker bruin heeft ze wel wat op gevonden is voor haar een ontspanning want ze is rolstoel gekluisterd dus geen verzamel beurzen alleen rommel markten in de omgeving de vraag van mij is kunt u wat voor haar betekenen bij voor baat mij hartelijke dank