Showcase

Suikerzakjes (1)

Wednesday, 16 November 2011

Wie onpopulair wil zijn bij z’n vrienden moet suikerzakjes gaan verzamelen. Suikerzakjes bungelen in de onderste regionen van mogelijke verzamelobjecten, ergens in de buurt van spaarvarkens en voetbalvaantjes. Voor dit soort objecten wordt meestal niet eens het woord “verzamelen” gebruikt: suikerzakjes verzamel je niet, die spaar je. Mij maakt het niet uit, ik ben dol op suikerzakjes.

Er zijn alleen al in Nederland waarschijnlijk honderduizenden verschillende suikerzakjes gemaakt. Ik doe geen enkele moeite om ze te vinden, ik koop gewoon wat ik tegenkom als het weinig kost. Een vol plakboek kost doorgaans een paar euro, en vaak minder. De helft van de suikerzakjes bevat doorgaans afbeeldingen van restaurants, koffiehuizen, hotels, snackbars en ander horecagelegenheden. In de jaren 50 en 60 sprak men van “uitspanningen”, en zo noem ik ook deze bladzijdes in mijn verzameling:

Waarschijnlijk omdat een suikerzakje te klein is om een foto herkenbaar op af te drukken, zijn vrijwel alle uitspanningen op suikerzakjes getekend. Het tekenen van een gebouw voor een suikerzakje moet destijds een apart ambacht zijn geweest. Het is niet altijd even mooi gedaan, maar ik heb aardig wat hoogstandjes gezien.
Een idee wat ik graag een keer uitgevoerd zou zien, is het reconstrueren van een stadscentrum op basis van de tekeningen op suikerzakjes. Een suikerzakjesversie van Googlestreetview dus. Ik zal niet de enige zijn die daar van droomt, hoop ik.

Een speciale afdeling in mijn collectie zijn de Chinese restaurants. In de jaren 60 hadden die allemaal een eigen suikerzakje. Hier is een bladzijde:

Wegens goede herinneringen aan de gevulde koeken in de restauraties van de Zeeuwse veerboten zijn de suikerzakjes van varende of drijvende uitsparingen mij zeer dierbaar:

Wat veel uitmaakt, is de manier waarop je suikerzakjes laat zien. Als ik ze koop, zitten ze meestal lukraak in plakboeken geplakt. Maar ik week ze los, of, als dat niet lukt, snijdt ze los, en probeer ze dan op een interessante manier te rubriceren. Hier zijn twee recente bladzijdes uit mijn afdeling wederopbouw:

Wordt vervolgd!

Comments:

red bol

2011-11-18 23:15:25

zo’n suikerzakjes google streetview kun je zelf gewoon maken:
http://www.whatwasthere.com/

henriette

2019-10-03 23:24:54

goede dag mijn moeder is rolstoel gekluisterd en vind suiker zakjes sparen een leuke hobby heeft u voor haar nog dubbele suiker zakjes. u zult haar er een plezier mee doen met vriendelijke groet de dochter Henriette fekkes