Showcase

Boeken

Monday, 31 October 2011

Ik denk dat ik wekelijks ongeveer tien boeken koop. Bijna allemaal tweedehands, ik betaal zelden meer dan een euro per boek. Op weg naar de supermarkt of naar de adressen waar ik schilder kom ik langs diverse winkels waar die boeken in bakken liggen, en als ik meer ruimte had, zou ik veel meer kopen. Van de tien boeken die ik koop en lees, gaan er negen helaas weer de deur uit. En dat zijn vaak prachtige/goeie boeken! Maar zoals de boekhandelaars mij vetellen: boeken zijn niets waard en ze worden in grote aantallen vernietigd omdat niemand ze wil hebben.
Hier zijn een paar boeken die ik recentelijk kocht:

Het gaat mij om de illustraties van Art Seiden:

Tijdens onze vakantie in Italie logeerden we een paar dagen in een appartement dat vol hing met tekeningen van Pinokkio. Dat was zonder twijfel het leukste logeeradres van de hele vakantie. Ik kocht dit boekje om te sturen aan de mensen die dit appartement verhuren. Maar ik verstuur het met gemengde gevoelens; ik had het graag zelf gehouden.

Hetzelfde geldt voor deze twee boeken:

Vooral de tekeningen van kerktorens, gemaakt door Leen Molendijk, vind ik fraai, ook al zijn ze erg wazig gereproduceerd.

Gelukkig heeft mijn broer een paar lege planken op zijn werkplek, en hij heeft onlangs gezegd dat ik die mag vullen. Daar wordt hard aan gewerkt!
Ik koop graag boeken over vliegtuigen, zoals u inmiddels weet als u dit blog regelmatig leest. Het gaat mij vooral om foto’s van zelfgebouwde vliegtuigen. Daarvan zijn er nog steeds meer dan ik denk. Onlangs kocht ik dit boek:

Het heet “Geschichte der Luftfahrt” en er staan een paar spectaculaire foto’s in die ik nog nooit eerder heb gezien. Zoals deze, van Claude Grahame-White, die op 14 oktober 1910 met zijn knutselwerk een landing maakt in een straat in Washington:

Of deze, van Otto Lilienthal, een Duitse luchtvaart pionier die in 1896 dodelijk verongelukte tijdens één van zijn pogingen om het luchtruim te veroveren met zijn zelfgebouwde apparaten:

Ik zoek nog steeds naar een foto van een vlietuig dat tussen de poten van de Eiffeltoren doorvliegt. Dat schijnen meerdere mesen gedaan te hebben. Sterker nog: ik heb ergens gelezen dat dit zo populair was dat het al snel verboden werd. Maar zelfs met zware straffen werd het nog steeds gedaan, naar verluid tot in de jaren 50. Ik heb zelfs gelezen dat Prins Bernard deze stunt zou hebben uitgevoerd! Maar zonder foto’s geloof ik niks.
Hier is ten slotte nog een foto uit “Geschichte der Luftfahrt”. Het betreft de resten van een neergestorte Zeppelin:

Comments:

jan

2011-10-31 10:37:45

waarom ben ik ook niet in Amsterdam gaan wonen…ik ben er zo dichtbij geboren. Iedere dag langs al die snoepjeswinkels..