Showcase

Rotring Variant (1)

Sunday, 16 October 2011

Gisterochtend had ik om 10.37 uur op perron 8a van het Centraal Station een afspraak met Mascha. Zij had een mail gestuurd naar aan leiding van een stukje dat ik een paar weken geleden in dit blog schreef over mijn zoektocht naar 0.5 mm Rotring Variant pennen. In de nalatenschap van haar vader, die een selfmade journalist en grafisch ontwerper is geweest, zaten een aantal Rotringpennen. Omdat Mascha het zonde vond om ze weg te gooien, heeft ze gegoogled op de woorden “rotring variant”” en kwam toen op mijn blog terecht. “Als je de pennen wilt hebben, kun je ze krijgen,” mailde ze een paar weken terug. En gisterochtend kreeg ik een plastic tas vol tekenpennen en toebehoren.
Bij thuiskomst heb ik de spullen uitgepakt, aandachtig bekeken en gefotografeerd:

Het gaat om een paar losse toebehoren, voornamelijk inkt en inkt en reiniger, en vier doosjes. Eén doos is een een set net acht Micronorm tekenkoppen. Weliswaar gebruikt, maar netjes schoongemaakt voordat ze werden weggeborgen. Dat maakt de kans dat je er nog mee kunt tekenen aanzienlijk groter.

Micronorm is een latere pen van de firma Rotring dan de Variant. Alle pennen na de Variant hebben dikte die zijn gebaseerd op de “Deutsche Industrie Norm”, en dat was het A-formaat als het om papier ging. DIN A4 is het meest gebruikte papierformaat, en de lijndiktes van tekenpennen werden ergens eind jaren 60 (?) daar aan aangepast. De Variant bestond in diktes die allemaal een millimeter verschilden (0.1mm, 0.2mm, 0.3 mm, enzovoort) maar dankzij de DIN werd dat 0.18mm, 0.25mm, 0.35mm enzovoort. Omdat ik voor het letteren vooral de 0.3mm pen gebruikte, kon ik niets met de nieuwe tekenpennen. Maar ik heb ook een fetish voor de Variant, dus ondanks dat de Variant al veertig jaar niet meer wordt gemaakt, gebruik ik hem nog steeds. Van de 0.3mm pennen heb ik er genoeg voor de rest van mijn leven (hoe dat kan, gvertel ik een ander keer), maar met name van de 0.5mm zou ik er graag een paar meer hebben. In dit pakket zaten er drie. Alledrie gebruikt, en soms zijn de punten daardoor ongeschikt om mee te letteren, maar dat ga ik één dezer dagen op mijn gemak uittesten.
Hoe dan ook, dit is een succesverhaal. Mijn blog levert regelmatig van dit soort mooie reacties op, en dat alleen al is een reden voor een goed humeur. Maar het vooruitzicht dat ik de komende dagen al die pennen kan gaan schoonmaken, repareren en uitproberen is meer dan feestelijk! Dus: wordt vervolgd!

Comments:

Evert

2013-05-08 18:53:23

Ik heb een Roodring Variant 0,5 nieuw! Ook nog een passer (nieuw) in etui en een restantje inktpatronen, gebruikte Variant-pennen en houders. Of die pennen het nog doen weet ik niet. Als je belangstelling hebt hoor ik het graag!

frans van schaik

2015-04-26 13:11:28

Ik heb nog een 0,5 mm over wil deze graag ruilen voor 0,4
Groet
Frans