Showcase

3D knipoog

Wednesday, 5 October 2011

Frans de Jong gaf me omlangs een paar ouderwetse 3D kaarten, waarvan dit de minst interessante is:

Ik weet niet wanneer dit soort 3D kaarten op de markt kwamen, maar ik ken ze al mijn hele leven. Het rare is, ik ken ze beter dan ik kan: want het voelt alsof ik er wel honderd heb gehad, maar dat moeten er hooguit tien zijn geweest. En waarschijnlijk zelfs minder, want ik gooi niet gauw iets moois weg, en toen ik op zoek ging naar de 3D kaarten die ik bewaard meende te hebben, kon ik er geeneen vinden. Ja, de paar die ik van Frans heb gekregen:

Het gaat mij natuurlijk om de knipogende dames. Want dat is het beste effect dat er volgens mij met deze techniek bereikt kan worden. Zo’n schip in 3D is mooi, maar haalt het niet bij een knipogende dame.
Hoeveel van die knipoog-kaarten zullen er gemaakt zijn? Ik heb werkelijk geen idee. Het zouden er duizenden kunnen zijn, maar ook vijftig. Want zoals ik al zei, mijn kennis en geheugen zijn in dit geval onbetrouwbaar.

Er is trouwens nog een ander spectaculair effect dat met deze techniek bereikt kan worden. Daar heb ik al eens over geschreven, maar ik kan zowel dat verhaal als de kaarten zelf niet terug vinden. Het gaat om kaarten die ik in Kreta kocht en waarop een antiek gebouw is te zien zoals het er nu uitziet en, onder een net iets andere hoek, zoals het er volgens archeologen een paar duizend jaar geleden heeft uitgezien.
Er moet een site zijn waarop alles over deze 3D kaarten te vinden is. Maar u kunt het wel raden, ook die kan ik vanavond niet vinden.

Comments:

waa

2011-10-08 20:52:05

Het toverwoord is ‘lenticular’ of lenticulair’. Die kaarten werken met lenzen. Niet met ronde, maar met langwerpige. Vandaar die ribbels.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lenticular_printing

frits

2011-11-03 23:03:46

Nou, er is een hoop! Ik heb inmiddels veel mooie kaarten gezien…