De Terechte Kronkel
Sunday, 30 October 2011
Ik was vandaag bij Frans de Jong, in zijn winkel, “De Terechte Kronkel”, het kleinste antiquariaat van Europa, in de Vijzelstraat. (Het nummer heb ik even niet bij de hand, maar Frans zit ook op Faceboek en op Catawiki.) Zoals altij ging ik niet met lege handen weg. Als het aan Frans ligt ga ik weg met drie tassen vol boeken, maar daar heb ik helaas de ruimte niet voor, dus ik probeer me te beperken. Vandaag waren het slechts vier prentbriefkaarten.
Allereerst deze Amstel reclame-kaart:
Op de achterkant wordt uitgelegd waar het om gaat: bij verkopers van Amstel bier kon, in de periode dat deze kaart werd verspreid, een anonieme Amstel vertegenwoordiger langs komen, “”Mr X, de grote onbekende”. Deze man vroeg of de verkoper ook Amstel bier verkocht. Als de verkoper dan het gebaar maakte dat de op de kaart gedemonstreerd wordt, verdiende hij een tientje.
Ik zat over deze actie na te denken en vroeg me af hoeveel van dit soort reclame-acties er wel niet in Nederland zijn gedaan. Ik zag het boek al voor me! Want van al die acties bestaan advertenties, posters, kaarten en ander materiaal.
Mijn enthousiasme is vrij makkelijk aan te wakkeren, maar get dooft even snel uit als ik een paar uur later de hoeveelheid werk besef die in de uitvoering van zo’n idee gaat zitten.
Een ander kaart was van de Fabeltjeskrant:
Ik hoopte dat het een reclame-kaart was, maar dat was niet het geval. Je moest deze kaart gewoon in de kantoorboekhandel kopen. Op de achterkant staat deze merkwaardige tekst:
“Dat is dan een anti-reclame-kaart!”, merkte Frans snedig op. “Ook een leuk project!” Dat dacht ik op dat moment ook. Maar nu, een paar uur later, wil ik het graag bij dit ene stukje laten.
Comments:
frits
2011-11-03 20:44:29
Wel relevant, vind ik. Dit soort losse anekdotes bij elkaar zouden voor mij precies het boek vormen dat ik over dit onderwerp zou willen lezen!
red bol
2011-11-01 13:31:00
Niet helemaal gerelateerd maar ik moest plots denken aan de zondag in de vroege jaren 70 de halve bevolking van Dinxperlo, het plaatsje waar ik opgroeide, er met de auto op uit trok, naar familie ergens in het land, in hun auto die voor die speciale gelegenheid opgetuigd waren met affiches voor STELLA ARTOIS. Het dorp had een nieuwe sporthal gekregen en deze actie was een tegenprestatie. Het was erg grappig om ergens in de buurt van Utrecht zo’n Dinxperlose wagen tegen te komen.