Showcase

Voorbeeld schilderijen

Tuesday, 18 October 2011

Sommige onderwerpen zijn zo triviaal dat ik er niet eens een woord voor weet. Zoals de voorbeelden die soms zitten in schilderijlijstjes. Hier is er een:

Het is een onderwerp dat me al heel lang bezighoudt, en niet alleen bij lijsten van schilderijen. Bij allerlei producten waar je iets in moet doen, zit soms een voorbeeld van het soort dingen dat je er in kunt doen. Dat geldt bijvoorbeeld ook bij mp3-spelers, waar soms een mp3-tje op staat als je ze aanschaft. En ook op de harde schijf van computers staan vaak wat mp3tjes en foto’s, louter en alleen als voorbeeld. Ik vind dat een fascinerend onderwerp. Het gaat meestal om zouteloze voorbeelden, die je niet geneigd bent te bewaren. Want dat is ook niet de bedoeling: het is de bedoeling dat je er iets anders voor in de plaats doet.
Hier zijn nog twee gedrukte plaatjes die ik aantrof in nieuwe schilderijlijstjes:

Ik heb al eerder over dit fenomeen geschreven, maar omdat ik niet verder kom, doe ik nog maar eens een oproep: wie kent een verzameling of verzamelaar van dit soort dingen? En hoe worden die dingen genoemd?
Op 12 november mag ik op het Zone 5330 podium op het Lezersfeest in de Centrale Bibiliotheek twee keer een kwartiertje een praatje houden. Ik denk dat ik het ga hebben over de verste randgebieden van het verzamelen, en deze prefabs zijn een mooi onderwerp. Maar als ik het moet doen met de tien voorbeelden in mijn eigen collectie ben ik snel uitgepraat. Aan de andere kant, een kwartier is snel volgekletst.

Comments: