Showcase

Carl Hollander (2)

Tuesday, 4 October 2011

Ik heb Sanne van den Berg en Cyril Koopmeinders beloofd dat ik Carl Hollander aan hen overlaat, maar Aris de Vries stuurde me onlangs een paar foto’s van de tekeningen die Carl Hollander maakte voor het boek “Duveltjes uit een doosje” en die wil ik u toch niet onthouden:

Ik heb maar heel weinig van het werk van Carl Hollander gezien, en het meeste heb ik heel lang geleden gezien. Maar in de kast stan de boeken van “De Kleine Kapitein”, eveneens gechreven door Paul Biegel, en die heb ik onlangs weer eens herlezen. Ik vind de tekeningen in deel 1 veel mooier dan die in de andere twee delen. Vooral de platen van de Spookstad* vind ik geweldig:

Ik snap niet goed waarom de uitgeverijen nog steeds geen apps hebben gemaakt van dit soort geillustreerde boeken. Waarom geen voorgelezen versies met illustraties? Met een beetje moeite en fantasie kun je een simpele animatie maken van de tekeningen. In de jaren 70 deed de EO dat met bijbelverhalen, die werden voorgelezen door Aart Staartjes. Door de camera te laten in- en uitzoomen op delen van tekeningen was dat in mijn ogen een zeer aantrekkelijk programma, waar ik met veel plezier naar keek. Zoiets zou ook heel goed gedaan kunnen worden met boeken als “De Vloek van Woestewolf” of “De Kleine Kapitein”. Als de uitgeverijen dat niet snel zelf doen, denk ik dat illegale versies ons straks om de oren vliegen.

Comments:

jan

2011-10-05 13:32:00

“De kleine kapitein” heb ik illegaal gelezen: onder de deken met een zaklamp, aan één stuk…

Ed Veenstra

2011-10-06 05:41:04

Hij maakte ook de achtergronden voor de TV-bewerking van “De Vloek van Woestewolf”. Kocht onlangs de DVD. Met uitzondering van de acteerprestatie van Henk Molenberg heb ik er erg van genoten.

Aris

2011-10-10 12:38:02

De Kleine Kapitien wordt iig verfilmd:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3376/film/article/detail/2935420/2011/09/29/Arne-Toonen-verfilmt-De-Kleine-Kapitein.dhtml