Showcase

Dirk Koorn

Monday, 17 October 2011

Dirk Koorn is druk aan het werk om zijn winkel snel te kunnen openen. De verbouwing van de ruimte schiet aardig op, maar er komt natuurlijk iets meer bij kijken voordat je een winkel hebt. Ik houd u op de hoogte! Ondertussen gaf Dirk me onlangs een stapeltje fraaie cadeautjes. Ondere andere kreeg ik een elpee van Ad Visser, een boek met tekeningen van ruimteschepen van Stewart Cowley, en vier mini-reclameboekjes van Flipje van Tiel:

Die elpee van Ad Visser blijkt nog steeds niet op ceedee te zijn heruitgeracht; ik heb hem al eerder gehad en weer weggegeven, maar het is een plaat die duidelijk in het verlengde ligt van het radioprogramma dat Ad Visser destijds (1987) maakte, “Superclean Dream Machine”. Ik vind het een plaat die steeds beter wordt als ik hem terugbeluister, en niet alleen omdat ie over robots gaat. Ad Visser had volgens mij last van het imago dat mensen van hem hadden als presentator van TopPop, en als muzikant werd hij daardoor door veel mensen niet echt serieus genomen. Volkomen onterecht! Hier is een nummer van de elpee, en de rest is net zo leuk:

Het boek van Stewart Crowley is interessant,. Dit soort semi-realistische tekeningen vond ik destijds (1978) geleden vreselijk, maar nu kijk ik er met heel andere ogen naar.

Het boek vertelt de geschiedenis van ruimtevaartuigen uit de periode 2000-2100. In 1978 waren de verwachtingen over de verovering van de ruimte hooggespannen, maar wat betreft is de toekomst een desillusie gebleken. Hier zijn een paar van de beste tekeningen naar mijn smaak:

Ik vind dit nu spannende tekeningen, dicht in de buurt van het werk van de illustratoren voor kinderencyclopedieen uit de jaren 50-70, waarover ik al meermalen een loftrompet heb gestoken in dit blog. Daar krijg je nog spijt van dat je dit weggaf, Dirk.
En dan de Flipje mini-boekjes! Toen ik acht was, logeerde ik een vakantie bij mijn oma en haar oudste zoon, mijn oom dus, woonde toen nog thuis. Hij was toen een jaar of achttien en zijn kamer was voor mij een wonderlijke plek. Er hingen posters van schaatsers aan de muur, hij had een doos met Lego en boven zijn bed hing een boekenplank waarop oa alle Flipje-boekjes stonden. Later heb ik die boekjes zelf ook gehad; ze zijn volgens mij vele malen herdrukt. Ik weet nog dat ik de kleuren van mijn boekjes minder mooi vond dan die van de boekjes van mijn oom.

De boekjes die Dirk me gaf, zijn ander boekjes: het zijn opgevouwen stroken, met één verhaaltje, zoals dat ook in de echte boekjes stond. Ik weet niet of de Flipje-boekjes een plaast krijgen in het Reclameboekjes-boek dat ik wel/niet ga schrijven, maar het zijn wel boekjes waaraan ik heel dierbare herinneringen heb.
En omdat het vandaag mooi weer was, is hier nog een tof nummer van de elpee van Ad Visser:

Comments:

Jan

2011-10-17 21:18:22

Met deze post doe je me een groot plezier, Frits