Showcase

BP

Saturday, 2 July 2011

Het zal nog lastig worden om grenzen te bepalen van wat ik nou wel en niet in het boek wil opnemen dat ik niet ga schrijven over reclameboekjes. Het zijn dezelfde dilemma’s die er waren bij de reclame-singels: is het wel Nederlands?, datering, persoonlijk voor-&afkeuren, enzovoort. Dit Smurfenboek van *BP * voldoet in ieder geval aan alle basiscriteria:

Na het ongekende succes dat BP had met de eerste generatie Smurfenpoppetjes (daar kom ik later nog uitgebreid op terug!) hadden ze ook nog een serie stickers van stripfiguren. Die plakplaatjes moesten in een boek worden geplakt. De plakplaatjes zelf zien er goedkoop en lelijk uit, maar het boek is erg mooi. Jan van Haasteren tekende het in een Toonder-stijl. De Smurfen lopen door zalen van een Museum, waar alle plakplaatjes aan de wand horen te hangen (mijn album is half leeg) en de manier waarop hij alle bij dit idee behorende problemen grafisch heeft opgelost, verraden een groot vakmanschap en een idem plezier aan tekenen. Hier zijn twee van de 24 bladzijdes:

Het is echter de achterkaft die mij het meest raakt: een nagetekend BP-logo in een Toonder/van Haasteren bos. Het slaat helemaal nergens op, en er is trouwens ook geen Smurf te bekennen, maar voor mij raakt dit plaatje de essentie van de reden waarom ik zo gek ben op reclameboekjes.

Comments: