Showcase

De Eskimo van Zierikzee (2)

Friday, 1 July 2011

Ik fotografeer nooit. Ik loop graag met lege handen, dat is de voornaamste reden. Maar omdat mijn broer en ik naar Zierikzee gingen om de restanten van onze jeugdherinneringen vast te leggen zodat we daar later tekeningen van kunnen maken, had ik de camera van mijn lief meegenomen. Ik heb zo’n honderd foto’s gemaakt en eigenlijk vond ik het heel leuk werk. Hier zijn er een paar:

Achter flink wat foto’s zit een verhaal. Die ga ik u uitgebried vertellen als de tekeningen klaar zijn.
Het mooiste verhaal is dat van de Eskimo van Zierikzee:

Op de zolder van het Maritiem Museum vond men lang geleden een originele kajak met daarin een pop van een Eskimo. Niemand wist hoe dat ding op de zolder terecht is gekomen, maar officieel wordt vermoed dat walvisvaarders het lang geleden naar Zierikzee heben gebracht.
Ik denk echter dat de Eskimo de Columbus van de Noordpool was en dat de moedige pionier rond 1492 Zierikzee heeft ontdekt. De bewijzen daarvoor moeten nog verzonnen worden, maar ik ben al een heel eind. Ik ga dit verhaal vertellen in het boekje dat mijn broer en ik over Zierikzee gaan maken.
Uiteraard komt daarin ook het verhaal over de beroemde Zierikzeese Vergeetput! Ook dit jaar heb ik weer diverse mensen in Zierikzee gevraagd naar hun herinneringen aan deze vreemde put, die tot halverwege de jaren tachtig in de kelder van het Maritiem Museum te zien was. Maar, zoals elk jaar, niemand kon zich de put herinneren. Zelfs de suppoost van het Museum wist van niks. Hoog tijd om mijn herinneringen een keer op papier te zetten.
Uiteraard komt ook het verrassingsoptreden van Jimi Hendrix in de Zierikzeese Concertzaal aan bod.

Wordt vervolgd!

Comments:

Jan-Willem van der Pijl

2012-12-03 19:43:17

Fantastisch deze foto! Ik was dit weekend in het zeevaartmuzeeum in Vlissingen en dacht dat ik de eskimo daar had gezien als klein jongetje, maar het moet dus in Ziekrikzee zijn geweest. Ik zag hem in de jaren 70 elk jaar wel een keer en vond hem fascinerend. Ik dacht zelfs dat hij opgezet was….