Showcase

Ons Zeeland Panorama (1)

Saturday, 9 July 2011

Van mijn oom en tante uit Zierikzee kreeg ik drie ingebonden stapels van het tijdschrift Ons Zeeland Panorama uit 1936 en 1937. De boeken zijn in slechte staat en veel bladzijdes zijn kapot, maar dit is en dierbaar bezit. Eigenlijk vooral omdat ik weet dat het van mijn lievelings oom en tante is geweest. En ook wel omdat in onze familie zoiets zeldzaam is: er is geen enkel familiebezit. Als er een familielid overlijdt, kan de hele inboedel linea recta naar het Leger des Heils. Wat de afgelopen jaren meermalen is gebeurd; van de generatie van mijn oom en tante leeft niemand meer. De drie Panorama-boeken zijn, naast een stapeltje foto’s, zo’n beetje het enige dat er nog over is.
Ik heb de Zeeuwsche Panorama’s meermalen gelezen. Het gaat vooral om de foto’s: die waren toen nog een spectaculair venster op een wereld die heel ver verwijderd leek van de wereld van mijn oom en tante. Veel aandacht voor grote bouwerken, exotisch culturen, Amerikaanse fimsterren en uitvindingen. Maar het heette niet voor niets de Zeeuwsche Panorama: er stonden in elke afleveringen ook vier bladzijden met berichten en vooral foto’s uit Zeeland.
Ik ben de boeken opnieuw aan het lezen en maak van alle mooie advertenties die ik tegenkom een foto. Het zou natuurlijk beter zijn om alles te scannen, maar daar heb ik nu even de tijd niet voor. Ook maak ik foto’s van de illustraties die ik mooi vind. Veel illustraties zijn aangekocht uit het buitenland, maar er werkten ook een aantal Nederlandse tekenaars voor het blad. En dat ware niet de minsten! Zoals Anton Pieck, op wiens werk ik erg gesteld ben:

Een vaste illustrator was Herman Moerkerk. Op het internet is meer werk van deze man te vinden, maar zijn werk voor Ons Zeeland Panorama behoort tot zijn beste werk voor zover ik dat kan beoordelen:

Van een aantal tekenaars kon ik in de afleveringen die ik heb helaas maar één tekening vinden, zoals van iemand wiens achternaam Buyl is:

Comments: